Uticaj ishrane dojilje na bebu i nakon uvođenja čvrste hrane

5de64bad27ca242d4eacdb4c4e4e9224Pitanje od Marije:

Da li moja petomjesečna beba i dalje može da prima sve ono što ja jedem preko dojenja i samim tim osjeća nelagodnost ako je neka jača hrana u pitanju ili je to samo u prvim mjesecima njenog života bilo? Uz to, jede i čvrstu hranu…

Odgovor od Grupe za podršku dojenju Udruženja Roditelji:

Majke u toku cjelokupnog dojenja trebaju da jedu zdravu, raznovrsnu hranu koja sadrži uravnotežene količine bjelančevina, šećera i masti. Dojilja ne treba da se odriče ni jedne zdrave namirnice dok doji, sve dok beba ne pokaže osjetljivost prema nekoj od njih.

Treba da prati bebu i njene reakcije na hranu koju je ona kao majka unijela, pa ukoliko se, na primjer, desi da bebi gasove izaziva neka vrsta ribe, mahinarke, kupus… onda tu hranu treba unosi u minimalnim količinama ili skroz izbaciti.

Nakon nekog vremena, poslije mjesec, dva, preporučljivo je probati opet tu namirnicu i vidjeti bebinu reakciju.

Ukoliko ste se odricali određenih namirnica u strahu da one neće izazvati reakciju kod Vašeg djeteta, možete ih slobodno uvesti u svoju ishranu. Pošto kažete da beba već jede čvrstu hranu, kad u svoju ishranu uvodite namirnice koje do tada niste konzumirali, nemojte istovremeno uvoditi nove namirnice u bebinu ishranu, kako bi, u slučaju neke od reakcija, mogli tačno da utvrdite šta je izazvalo reakciju kod bebe.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply