U Podgorici se plesalo protiv nasilja

plees

Foto: Privatna kolekcija

U Podgorici je danas organizovana akcija plesa protiv nasilja nad ženama čime je Crna Gora učestvovala u globalnoj kampanji Milijarda ustaje za pravdu.

Akciju je podržalo oko 100 građana, među kojima su bili predstavnici međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, državnih institucija i pojedinih političkih partija.

Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće, koja je i organizator akcije, kazala je da je podržalo mnogo muškaraca, a da su pomoć dobili i od UNDP-a.

“Ogroman je pomak od početka akcije. Rodna ravnopravnost je svugdje prisutna, priča sxe o njoij, jedino u glavama političara nije dospjela, jer je tu novac i moć i politička volja nije tu prisutna. Svake godine pravimo analize. Ako imate više od 600 žena koje su samo kročile nogom u našu kancelariju to pomnožite sa pet i to je stanje u državi”, kazala je ona.

Ona je napomenula da žrtve najčešće dobijaju batine bez razloga, kao i zbog alkoholizma, droge i siromaštva.

“Žao nam je  što su prognozeri pogriješili kada su rekli da će petak biti sunčan, ali naša energija je tu, mi ćemo da plešemo i ako ćuskije budu padale”, kazala je ona.

Akciju je, između ostalih pozdravio i crngorski ombudsman Šućko Baković, koji je rekao da Crna Gora ima dobro zakonodavstvo za borbu protiv nasilja, ali da nije zadovoljan primjenom.

“Stvari se mijenjaju u Crnoj Gori, da li se ne mijenjaju tempom kojim želimo, i to su ocjene i međunarodnih organizacija. Tradicionalizam i težnja da se nasilje zadrži u porodici su neki od razloga za to”, kazao je Baković.

On je rekao i da se mora pratiti koje to državne institucije ne pružaju dovoljno da se zakonodavstvo ne primjenjuje.

Kampanju su podržali i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, Rastislav Vrbenski iz UNDP-a, Nada Drobnjak iz skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, Stevan Milivojević iz LGBT Foruma Progres…

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply