Vakcinacija – roditelji između dvije vatre

pašadivanovicU Crnoj Gori među ljekarima je gotovo nemoguće pronaći protivnika vakcinacije ili onih koji imaju kritički stav, a koji bi ga javno iskazali. Svi sa kojima je portal Roditelji stupio u kontakt su njihovi zagovornici. Jedan od njih je i pedijatar u Domu zdravlja Podgorica, Paša Divanović koja tvrdi da njeni pacijenti nijesu imali većih neželjenih reakcija od vakcina.

Ona je svoju djecu vakcinisala i smatra da roditelji koji to ne urade griješe, uz podsjećanje da su zahvaljujući vakcinaciji mnoge zarazne bolesti u svijetu istrijebljene.

Pacijenti dr Divanović, kako kaže, nijesu imali komplikacije od MMR vakcine. Ona je za portal Roditelji objasnila da ljekari tek u toku druge godine mogu da primijete simptome autizma i da djeca pokazuju drugačije ponašanje, a s obzirom da se MMR daje sa navršenih godinu roditelji onda cijelu situaciju povezu sa vakcinom.

„MMR vakcina se prima od 12 do 18 mjeseca, a djeca počinju već sa 5,6 mjeseci da guguću i izgovaraju neke riječi. Mi doktori ne možemo znati da li je neko dijete autistično ili nije prije prve godine“, objašnjava dr Divanović.

Podsjećajući da je u pojedinim evropskim zemljama roditeljima dopušteno da sami odlučuju da li će njihovo dijete da primi vakcinu ili ne, Divanović navodi i da  u njima došlo do epidemije morbila (malih boginja) i do komplikacija u smislu pneumonije (upale pluća) pa i do smrti.

Za nju nema logike da vakcine slabe imuni sistem djeteta za druge bolesti. Ona kaže da vakcine štite od onih bolesti za koje su namijenjene i nemaju nikakav uticaj na druge bolesti niti na imuni sistem djeteta.

Doktorka Divanović roditeljima njenih pacijenata ukazuje na prednosti i nedostatke vakcine, da bi bili upoznati sa svim onim na šta imaju pravo. Većina njih bi na kraju dovodili dijete da primi vakcinu.

Uvijek, kako je dodala, razgovara sa roditeljima i upozna ih sa svim što se može desiti i uvijek im kaže da će snositi posljedice koje stoje u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ako ne vakcinišu dijete.

„Moram se pridržavati procedura u svakom trenutku, a na roditelju je onda da odluči dalje. Ako neće, upućujem ih kod moje šefice, ona kod pravnika. Nikoga ne silimo“, pojašnjava dr Divanović.

Ona smatra jako važnim da se kontroliše sve što se plasira na internetu o vakcinama jer roditelji čitaju tekstove koji nisu provjereni i na kraju dovode u pitanje vakcine koje bi njhovu djecu mogle da spasu od mnogih zaraznih bolesti.

velkovU regionu je najglasniji zagovornik nevakcinisanja djece i odbijanja vakcina doktorka opšte prakse, Slađana Velkov, koja je radila za Ujedinjene nacije u Makedoniji, a sada živi u Saudijskoj Arabiji i posljednih godina se bavi edukacijom o pravilnoj ishrani i zdravijem načinu života.

Ona već neko vrijeme javno, preko medija i društvenih mreža poziva roditelje iz regiona da ne vakcinišu djecu jer je sigurna da su vakcine izuzetno opasne i da odbiju tu, najčešće zakonom definisanu odredbu, nudeći im pomoć kako da to i urade.

Ona tvrdi da preko 90 odsto današnjih bolesti izazivaju upravo vakcine.

„Sve je više studija koje pokazuju da je uzrok autizma u vakcinama. Dr Laura Hevitson i njene kolege napravile su studiju na primatima na Univerzitetu Pitsburg u Pensilvaniji (Amerika). Primati su dobili standardne vakcine u dozama koje odgovaraju njihovoj težini i uzrastu i vakcinisani majmuni su dobili autizam, za razliku od nevakcinisanih. Takođe, italijanski sud je 2012. presudio da je autizam kod dječaka Valentina Boke izazvan vakcinom. Vlada je isplatila odštetu od 174.000 eura, a stotine drugih slučajeva autizma čeka suđenje“, kazala je Velkov u jednom od intervjua.

Prema njenim riječima, vakcine ustvari sprječavaju tijelo da se bori jer aktiviraju antitijela, a deaktiviraju ćelije „ubice“ koje uništavaju mikrobe i ćelije raka pa tijelo ne može da izbaci mikrobe i otrove već ostaju zarobljeni u organizmu i izazivaju hronične i autoimune bolesti.

Ona navodi da studije mnogobrojnih vrhunskih svjetskih stručnjaka nedvosmisleno pokazuju da vakcine nisu iskorijenile nijednu bolest, već su se implementirale tek kada je više od 90 odsto bolesti bilo iskorenjeno. Velkov kaže da su zarazne bolesti iskorenjene boljom higijenom, boljim uslovima života, uvođenjem frižidera itd.

Ovako različiti stavovi ljekara karakterišu cijelu priču u vezi vakcina, samo što se mora priznati da je “na stani” vakcinacije velika većina doktora, jer ih nema puno koji, barem ne javno,  ukazuju na nedostatke. Sve ovo je samo mali dio svijeta o vakcinama koji se okreće velikom brzinom, prepunog različitih infomacija, od kojih se roditeljima vrti u glavi. Koju god odluku da donesu, čija god pojašnjenja i objašnjenja prihvatili, roditeljima će ova tema i dalje biti prepuna nepoznanica i „otvorenih pitanja“. Zato ih pozivamo da nam pišu i pitaju sve ono što ih interesuje kako bismo zajedno pokušali da pronađemo odgovor.

 

Pages: 1 2

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ja sam protiv vakcinacije, jer bas svi strucnjaci i dr kazu da nose osredjene rizike, pa kako se kod kojeg djeteta manifestuju….ali sa druge strane se isto plasim da ne primimo vakcinu, tako da vodim cerkicu na vakcinu na pola godine. Za 14 mjeseci, primili smo 3 vakcine

Leave a Reply