U državnim apotekama sirup Febricet samo uz recept

sirup1Sirup Febricet, koji se djeci daje za snižavanje povišene tjelesne temperature i protiv bolova više se ne može kupiti u slobodnoj prodaji u državnim apotekama, već je za njegovo izdavanje neophodan recept.

U apotekama kao zamjenu za Febricet nude drugi sirup koji je za istu namjenu, ali skoro dva puta skuplji, objavile su Dnevne novine.

Nekoliko pacijenata obratilo se ovom listu, navodeći da su bili zatečeni kada su im apotekarke kazale da Febricetov sirup više ne mogu kupiti bez recepta, dok na primjer sirupe drugih prozvođača koji su skuplji mogu dobiti bez recepta.

Direktor Apotekarske ustanove Montefarm, Budimir Stanišić, je potvrdio informaciju da se sirup Febricet izdaje samo uz ljekarski recept, ali da se tablete Febricet mogu kupiti i bez njega. Stanišić takvu odluku nije obrazložio.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Temperatura je prirodna pozitivna reakcija tjela na mikroorganizme. Na taj nacin se tjelo brani od uljeza..Tako da je logicno da ne treba forsirati i obarati je po svaku cjenu pogotovo sa hemijskim preparatima. Tusirajte djecu mlakom vodom, carapice sa jabukovim sircetom, masiranje. Citajte malo o paracetamolu i ljekovima i sirupima u kojima je on. Dosta je stetan.

Leave a Reply