Kako pomoći djetetu koje se ne brani od drugara?

odbranaPitanje od Jovane:

Imam dječaka koji ima dvije i po godine i kada pođemo kod nekog njegovog druga ili drugarice kući, pušta da ga udaraju, neće da se brani, dok kada pođemo u igraonicu umije da se odbrani, ali i tu se nekada desi da se neće. U čemu je problem? I kako to riješiti? Zapravo, kako podstaći borbenost, obzirom da je mažno i paženo dijete sa puno podrške u svemu šta napravi.

Odgovor od Milice Belade, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut

Kao što ste i sami rekli, borbenost je osobina koja se razvija kod svakod djeteta. Vrlo se često dešava da dijete koje odrasta u podržavajućoj sredini, sa puno pažnje i nježnosti, ima poteškoća da se izbori za svoje mjesto u grupi vršnjaka. Ovo je još više podstaknuto ako je dijete jedinče ili u široj porodici nema braće i sestara svog uzrasta. Takvo dijete prosto nije naviklo da mora da se “bori” da bi dobilo ono što želi, jer se djetetove potrebe unaprijed prepoznaju i uglavnom se tim potrebama i zahtjevima odgovara.

Sa druge strane, ni jednom roditelju ne prija kada vidi da u grupi djece njegovo dijete trpi, da dijete ne umije da se odbrani. Roditelj najčešće ode toliko daleko da razmišlja – kako će se dijete snaći kasnije u realnom životu ako ne može sada u grupi vršnjaka. I samo dodatno brine, bez ikakve koristi od te brige.

Mnogo je bolje stvari sagledati na drugačiji način. Grupa vršnjaka sada pomaže Vašem djetetu da izgradi svoju borbenost! Kada “dovoljan” broj puta bude udareno, naučiće iz iskustva, naučiće da uzvrati, na isti ili sličan način. Možda zvuči surovo ali je tako uopšte u životu. Sve ono što nosimo iz porodice moramo adaptirati realnosti ako nam to stvara problem.  Naravno, ovo podrazumijeva da nećete dozvoliti da Vaše dijete bude povrijeđeno, već ćete pratiti njegovo ponašanje sa vršnjacima i zaštititi ga ako bude potrebno. Divno je što Vaša porodica djetetu nije pružila fizički način rješavanja problema – udarcima, ali su “zahtjevi” grupe vršnjaka takvi da se to otvoreno i jasno manifestuje.

Svom djetetu trebate pružiti podršku tako da smanjite njegovu tjeskobu i patnju kada dobije udarac i kanalisati njegovo ponašanje ako smatrate da i on treba da uzvrati na isti način. Dijete ne možete zaštititi od vršnjaka, u grupi će uvijek biti djece koja će probleme rješavati udaranjem. Međutim, trebalo bi da vremenom, kako djeca odrastaju, toga bude sve manje, razvojno će se pronaći novi načini borbe za moć i poziciju u grupi.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply