DPS protiv naknade za majke, Liberali i Pozitivna za

parlamwntKada se najkasnije do kraja marta pred poslanicima nađe inicijativa Unije slobodnih sindikata USS da se majkama sa troje ili više djece dodijeli plata u vrijednosti od 480 eura, prva prepreka će, po svemu sudeći, biti Demokratska partija socijalista DPS jer je smatraju nerealnom.

Kako je za portal CdM istakao Zoran Jelić iz DPS-a trenutno nema novca za relizaciju ove inicijative.

“Smatram da je bolje rješenje da svim nezaposlenim majkama koje imaju troje ili više djece, treba omogućiti kvalitetno radno mjesto, kako bi na taj način dali svoj doprinos razvoju društva i kako bi bile kvalitetno radno angažovane. Davanje određenih socijalnih davanja smatram da vodi u određenu socijalnu diskriminaciju. Ako se daju određena socijalna davanja onda se žene isključuju sa tržišta rada. To nije realno, takva sredstva ne postoje u budžetu Crne Gore“, objasnio je Jelić.

On tvrdi i da takva rješenja nijesu prihvatljiva i nema ih u praksama zemalja regiona.

Za razliku od Jelića, prvi čovjek Liberalne partije Andrija Popović,  ističe da novca za naknadu majkama itekako ima.

“Mislim da je incijativa dobro obrazložena od strane USS. Ogromne su budžetske rezerve, od korišćenja službenih automobila, kod službenih putovanja, reprezentacije. Sigurno je da će se budžet i povećavati i vjerujem da se sa nekom uravnoteženom politikom može doći do sredstava”, upozorava Popović.

On smatra da ako se za išta mora pronaći novac  onda je to ovaj predlog jer ako se nastavi ovim tempom, Crna Gora će imati 10 odsto manje stanovnika za oko 30 godina. Zato Liberalna partija podrža inicijativu, a i sama nešto slično zagovara nekoliko mjeseci širom Crne Gore.

Sigurno je da će inicijativa dobiti i podršku Pozitivne Crne Gore.

Srđan Perić iz Pozitivne ukazuje i na dodatni problem, a to je da veliki broj žena nema ni 15, a kamoli 25 godina staža.

“Godinama se pod tepih guraju socijalni problemi i sada iskrsava jedan po jedan. Dugoročno gledano, dodaje on, problem lošeg materijalnog položaja majki se može riješiti samo omogućavanjem njihovog adekvatnog zapošljavanja“, ocijenio je on.

Prema njegovom mišljenju, vlast nije svjesna ovog problema, jer oni kreiraju paralelnu realnosti u kojoj se dobijaju štrikovi u pregovaračkim poglavljima, u kojima se prikazuju nova radna mjesta kojih nema, a u stvarnosti građani žive sve teže, nezaposlenost raste, a položaj majki je dodatno pogoršan.

On smatra da su na udaru fiskalne konsolidacije prvo bile trudnice i buduće majke, a ne krupni kapital.

U udruženju Roditelji ocjenjuju da je inicijativa dobra dopuna inicijalnog prijedloga o penzijama, a v da je dobro i to što će žene moći da biraju da li žele da primaju nadoknadu, jer će tako izbor imati sve one majke koje ili primaju veće plate ili pripadaju onima koji smatraju da bi nametanje ove opcije značilo “zatvaranje žene u kuću“.

“Analize koje su rađene u okviru Radne grupe koja je radila na pripremi ovog predloga, u kojoj je učestvovalo i udruženje Roditelji, pokazale su nam ustvari koliko je mali broj žena koje ispunjavaju uslove za naknadu odnosno koliko ih je malo sa troje i više djece, a da imaju najmanje 15 godina radnog staža. To valjda dovoljno govori u kakvom su položaju tj. koliko je kompeksno uskladiti  posao i brigu o velikoj porodici. Na žalost mnogo je veći broj onih koji imaju troje i više djece, a koje nemaju ni dana radnog staža“, istakla je Milica Kadović iz Udruženja.

U ovoj NVO se nadaju da će inicijativa naići na zeleno svjetlo kod poslanika.

Kadović kaže da bi bilo realno da dobije podršku jer iza ovog predloga zaista stoje detaljne analize i nije ishitreno donijet.

Iz Udruženja ukazuju da bi bilo dobro da konačno kao društvo počnemo da pronalazimo načine podrške i pomoći porodici, a ovo je jedna od njih, možda za izvršnu vlast najteža za realizaciju zbog novca koji se mora izdvojiti, ali bi morali češće da imamo na umu da su članovi porodica građani ove zemlje zahvaljujući kojima ona i postoji i ima svoj budže, pa da se i u skladu sa tim više pokazuje brige za njih.

“Prihvatanje uvođenja nadoknade bi ukazalo i na spremnost države da se ozbiljnije pozabavi pronatalnom politikom“, naglasila je Kadović.

Na naše pitanje da li očekuju podršku DPS-a u ovom slučaju, Kadović odgovara da nije sigurna.

“Naše iskustvo sa parlamentom, odnosno poslanicima u vezi nekoliko inicijativa koje smo imali nije baš bilo pozitivno, tako da ne umijemo da procijenimo reakciju većeg dijela partija, a ne samo jedne“, zaključila je Kadović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Vjerovatno da do pojedinih ljudi ne dolaze ovakvi problemi ili ih ignorisu: (pitanje koje je pravno savjetvovali?te udru?enja Roditelji danas dobilo, a sli?nih ima svaki dan bezbroj): Moja prijateljica se porodila prije 4 mjeseca. Njen poslodavac joj je prije 15 dana urucio otkaz.

  2. Nazalost mislim da je nerealno i da smo Svedska. Radije i realnije je ove naknade obezbijediti zenama dok su trudnice i porodilje upravo da se ne bi plasile otkaza, da bi se uopste usudile da rode. Kad djeca vec porastu zena ima vise opcija, dok je beba mala nema ih mnogo.

Leave a Reply