Ujedinjeni Arapski Emirati obavezuju žene na dojenje

dojenjeUAEŽene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima moraće da doje djecu najmanje dvije godine nakon njihovog rođenja, jer u suprotnom mogu biti kažnjene, a moći će da ih tuži njihov suprug.

U toj zemlji je usvojen novi zakon o pravima djeteta koji je izglasan u drugoj polovini januara, u kojem se zaključuje da je ljudsko pravo djeteta da bude dojeno zbg čega dojenje postaje obavezno.

Tokom rasprave poslanici u parlamentu su se pozivali na rezultate istraživanja prema kojem je dojenje dobro za dječije zdravlje, kao i za stvaranje povezanosti s majkom. Ukazivali su na mnogobrojne prednosti dojenja, među kojima su kao najvažnije isticali prevenciju gojaznosti i bolje motorne vještine.

Ako majka iz bioloških razloga ne može da doji, država će je podržati tako što će joj „dodjeliti“ dojilju, ali zasad još nije objašnjeno kako će to funkcionisati.

Udruženja za pomoć majkama odmah su reagovale na novi zakon. Udruženje Out od the Blues koja pomaže majkama u postnatalnim problemima ističe da dojenje treba promovisati, ali i smatra da je moguće kažnjavanje majki zbog nedojenja korak previše.

Postavlja se i pitanje ko će procijeniti može li majka dojiti ili ne, posebno zbog toga što je specijaliste za laktaciju vrlo teško pronaći u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nije jasno ni ko će plaćati dojilje koje će ženama pomagati u dojenju.

Malo se govorilo o tome kako će se to odnositi na majke koje rade. Nakon što su tokom rasprave upozoreni na taj problem, neki poslanici su odgovorili da se radi o Zakonu o pravima djeteta, a ne majki, i podsjetili da su prava majki uređena drugim zakonima.

Dugotrajno dojenje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je dodatno otežano jer se dojenje u javnosti ne podržava, a institucije i javni prostori rijetko imaju posebna mjesta za tu namjenu.

Izvor: Huffingtonpost, Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Ovo je ipak neka druga krajnost, posebno jer je naredjeno i jer suprug moze da tuzi zenu!!!! Ovako ?ak mogu i da navedu zenu da ovaj prirodnui proces zamrzi koji je najbolji i za nju i za bebu, zamrzi. Zivimo u 21. vijeku

  2. Da moze da ih navede da zamrze, ali moze i da ih natjera da probaju da doje. Po svaku cijenu, a ne da odmah kazu “nemam mlijeka” i sl…. Upornost je kad je dojenje u pitanju uobicno uvjek isplati ! Mada jeste krajnost to stoji, svako valjda svoje dijete voli najvise, njihov problem hoce li mu uskratiti taj vid ljubavi.

  3. Prvo, pravo izbora je pravo koje ni jedno pravicno drustvo ne bi trebalo da oduzima od svojih clanova. Drugo, drzava treba pre svega da stori uslove za podrsku majkama koje doje i atmosferu u drustvu u kojoj dojenje postaje norma. Tada nikakvi zakoni ne bi bili potrebni.

Leave a Reply