Šta dojilja smije da jede?

PIŠE: Ana Vujnović, članica udruženja Roditelji

dojenje”Ne smiješ da jedeš pasulj i kupus, beba će imati grčiće”.
”Mlijeko stvara mlijeko”.
”Dojilje ne smiju da jedu citruse”.
”Žena koja doji ne smije da jede čokoladu (kokos, jagode…)

Ovo su samo neki od čestih pogrešnih savjeta koji se daju novopečenim majkama i još više ih zbunjuju i plaše u prvim danima nakon rođenja bebe. Zbog svega toga često se srijećemo sa majkama koje praktično žive na pilećoj supi i mlijeku, jer su ih pogrešno savjetovali da je to dobro za bebu, a sve ostalo nije.

Prvo i najvažnije: Ne postoji lista namirnica koje žena ne smije da jede samo zato što doji! Dojilja treba da jede što raznovrsniju hranu u umjerenim količinama. Svaka beba je drugačija i nekoj bebi neće smetati nijedna namirnica, dok će neka druga, na primjer, reagovati na proteine kravljeg mlijeka u majčinoj ishrani. Zato majke ne treba unaprijed da sebe lišavaju cijelog spiska namirnica u uvjerenju da im beba tako sigurno neće imati grčeve i slične neugodnosti. Naravno, ukoliko u bliskoj bebinoj porodici postoji istorija alergija na određenu namirnicu, tada sa tom namirnicom treba biti obazriv i pažljivo posmatrati kako beba reaguje, ukoliko majka tu namirnicu unese u organizam.

Sve ovo znači da dojilja može da jede sve, a ukoliko beba odreaguje sa simptomima  kao što su osip, ojed, povraćanje u mlazu, jaki grčevi, proliv… tek tada treba probati da se neka od namirnica koju je majka unijela prije podoja potpuno isključi iz ishrane.

Najčešće reakcije kod beba izazivaju proizvodi od kravljeg mlijeka, soja, pšenica, jaja i kikiriki. Opet ponavljamo, to ne znači da majka treba unaprijed da isključi ove namirnice iz svoje ishrane. Reakciju može biti izazvati i bilo koja druga namirnica. Ukoliko majka primijeti da se beba ponaša drugačije ili da ima neke od navedenih simptoma, može da proba da iz ishrane isključi namirnicu koju je jela prije podoja.

Problematičnoj namirnici često treba i do 2 ili 3 nedjelje da potpuno napusti majčin organizam, a simptomi kod bebe obično nestanu već poslije par dana od eliminisanja problematične namirnice iz majčine ishrane, mada kod nekih beba ovo može da potraje i mnogo duže.

Postoji jako ukorijenjeno vjerovanje da namirnice koje nadimaju, kao što su pasulj, grašak, kupus i slične, kod bebe takođe izazivaju stomačne tegobe. Ustvari, istina je da bebe imaju jednake šanse da budu osjetljive na ove namirnice kao i na sve ostale. Ugljeni hidrati iz ovih namirnica se razlažu u našem stomaku i nerazloženi ugljenihidrati izazivaju nadutost kod odraslih ljudi. Ali, gasovi i nerazloženi ugljenihidrati ne ulaze u majčin krvotok, pa samim tim ni u mlijeko, i nemoguće je da izazivaju nadutost ili gasove kod beba. To ne znači da neke bebe neće možda biti osjetljive na neku od ovih namirnica, ali se to nikako ne odnosi na sve bebe.

Jedan od najčešćih uzročnika osjetlivosti kod beba je kravlje mlijeko, tj antitela, u formi proteina, koja se nalaze u kravljem mlijeku, i koja putem majčinog krvi završe u majčinom mlijeku. Bitno je naglasiti da osjetljivost na proteine kravljeg mlijeka ne znači nužno i intoleranciju na laktozu, i da bebe koje su osjetljive na kravlje mlijeko najčešće prerastu ovu osetljivost do 18.-og mjeseca, nekad malo duže.

Ako primijeti da je beba osjetljiva kravlje mlijeko, majka treba da izbaci mlijeko i mliječne proizvode iz svoje ishrane na bar dvije sedmice, kako bi procjenili da li ovakva dijeta daje rezultate. Ukoliko beba pokazuje znake izuzetno jake osjetljivosti na proteine kravljeg mlijeka, pokušajte da izbacite sve izvore kravljih proteina. Poslije par mjeseci možete polako probati da vratite mlijeko u svoju ishranu i provjerite da li se odražava na bebu.

Za kraj smo ostavili začine i čajeve i njihov uticaj na proizvodnju mlijeka. Neki začini, kao što su origano, peršun,  nana, mogu smanjiti proizvodnju mlijeka, ALI samo ako se koriste u velikim količinama. Količina ovih začina koja se koristi pri kuvanju je minimalna i ne smeta dojenju. Takođe i neki čajevi, kao što su nana, žalfija, majčina dušica… utiču na smanjenje količine mlijeka, ali ovo važi za količine od dvije kafene kašike čaja dnevno, pa na više. Tako da umjereno korišćenje ovih napitaka nema negativnog uticaja na količinu mlijeka u dojkama.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply