Jutarnje spremanje sa što manje stresa

Pzurbaočetak dana bi trebalo da bude ugodan i bez žurbe kako bismo se na miru razbudili i započeli dan dobro raspoloženi. Ali ako ste roditelj jednog ili više djece, moguće je da su vaša jutra sve samo ne mirna i ugodna.

Olakšajte sebi problem i maksimalno pojednostavite svoju i rutinu svoje djece kako biste iz doma izlazili s osmjehom i bez stresa.

Kako to učiniti? Pogledajte najčešće probleme koji se javljaju i pokušajte ih riješiti prije nego se pojave.

Problem: Uvijek završim preklinjući svoje dijete da se obuče jer već kasnimo.
Rješenje: Neka se djeca prva obuku i dok se vi oblačite igraju sa svojim omiljenim igračkama.

Za djecu koja su se okupala noć ranije, stvorite očekivanje da se moraju obući prije nego izađu iz svoje sobe ujutro. Mnoga djeca ne mogu puno čekati na ulazak u kupatilo, pa njih pustite prve da se popiške, umiju se i operu zubiće. Dok se vi dotjerujete, oni neka se oblače. Na vama je samo da odredite što će obući i da ih povremeno prekontrolišete.

Problem: Moje dijete je rastreseno.
Rješenje: Igrajte se, treba mu neko vrijeme da se probudi. Neka vaše dijete napravi popis pjesama koje mu se sviđaju, predlažu psiholozi. To je pogodno za mlađu djecu i onu koja lako gube osjećaj za vrijeme. Lista pjesama djelovaće tako što kad čuju treću pjesmu znaće da bi trebalo da budu obučen i spremni za polazak. Na taj način će naučiti da bolje raspoređuju vrijeme.

Problem: Nemam vremena da pomažem mlađoj djeci prilikom završavanja svih jutarnjih obaveza.
Rješenje: Mašta.
Napravite set kartica izrađenih od kartona sa jutarnjim obavezama, tako da se djeca mogu spremati samostalno. Dijete uzima karitcu po karticu i zna što treba da radi.

Problem: Posvađam se sa svojim djetetom barem tri puta sedmično upravo oko jutarnjeg spremanja.
Rješenje: Budite neutralni, jer ćete u suprotnom mnogo vremena potrošiti na sopstvene i ponovne reakcije. Prihvatite da su to dječji hirovi samo izražavanje frustracija. Vi trebate jasno da izraziti što očekujete od djeteta i što dijete treba učiniti. Pokušajte sa razumijevanjem. Recite mu da razumijete da je umoran, mrzovoljan i u žurbi, ali mu recite da udahne duboko i zamolite ga da sjedne za veliki stol u kupatilu.

Pročitajte na narednoj strani još neke savjete kako se bolje organizovati i započeti dan bez žurbe i stresa.

Pages: 1 2

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply