Sve veće interesovanje za unaprjeđenje porodičnih odnosa

porodicaterapijaBesplatno psihološko savjetovalište nevladine organizacije Narativ i udruženja Roditelji i, kojem se za pet mjeseci rada obratilo 19 porodica, pokazalo je da u crnogorskom društvu postoji sve veće interesovanje za takvom vrstom pomoći i da raste potreba da se unaprijede porodični odnosi.

Savjetovalište koje radi od septembra, namijenjeno je prvenstveno roditeljima i onima koji to namjeravaju postati. Pomoć i savjet pet psihologa-porodičnih terapeuta mogu zatražiti svi koji prepoznaju probleme u relaciji sa partnerom ili djecom, koji imaju poteškoće u partnerskom ili roditeljskom funkcionisanju, ili u prihvatanju uobičajenih ili specifičnih promjena u porodičnoj organizaciji (prelazak u  naredni životni ciklus, rođenje djeteta, gubitak, razvod…).

Iz Narativa su objasili da su do polovine januara radili sa pojedincima, parovima, roditeljima i djecom i sa njima organizovali ukupno 85 seansi.

Psiholozi su u toku dosasašnjeg rada primjetili i trend rasta broja prijava klijenata, kao i sve veću motivaciju da rade na sebi, na porodičnim relacijama i boljem funkcionisanju porodice.

Od početne jedne do dvije seanse sedmično, Savjetovalište danas radi svakod radnog dana od 17 do 20 sati zbog povećanog interesovanja i potreba klijenata.

Najčešći problemi zbog kojih se osobe obraćaju za pomoć su u vezi sa roditeljstvom, sa poteškoćama u ostvarivanju roditeljske uloge kod razvedenih partnera, prihvatanjem mentalno oboljelog člana porodice, nesnalaženjem pri prelasku u novi životni ciklus i slično.

Porodični terapeuti koji rade u okviru besplatnog psihološkog Savjetovališta imaju višegodišnju psihološku praksu i otvoreni su za sva pitanja.

Porodična psihoterapija je savremeni terapijski model koji obuhvata rad sa pojedincem, partnerima i porodicom. Porodicu posmatra kao cjelinu, tako da promjena kod jednog člana porodice utiče na ostale, a samim tim dolazi do promjene u cijelom porodičnom sistemu. Cilj ove terapije nije postizanje uvida o to zašto neko nešto čini, već navođenje i ohrabrivanje članova porodice da nešto drugačije rade – dakle da promijene ponašanje.

Psiholozi tvrde da će promjena obrazaca ponašanja u porodici tako dovesti i do promjene emocionalnih doživljaja, a nova, funkcionalna ravnoteža i do oslobađanja od simptoma koji više neće pomagati održanju starih obrazaca pa oni postaju “nepotrebni”. Porodična terapija uzima u obzir kontekst u kojem pojedinac i porodica živi: širu porodicu, društvenu zajednicu, kulturu, naciju, kao i na nivoe subsistema kao što su roditeljski, partnerski, braća i sestre. Ova terapija ne smatra da je pojedinac problem ili da je problem u pojedincu, već u odnosima, relacijama i interakcijama koje ostvaruje u porodici.

Svi zainteresovani za pomoć i Savjetovalištu detalje prijavljivanja mogu pronaći OVDJE

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply