Domaćice u Crnoj Gori mjesečno uštede preko 800 eura

domaciceCrnogorske domaćice koje same kuvaju, čiste, peru, brinu o djeci, nabavljaju namirnice i održavaju domaćinstvo mjesečno porodičnom budžetu uštede oko 812 eura, pokazalo je istraživanje koje je uradila Prva TV.

Izračunali su koliko najmanje, prosječna žena potroši vremena za obavljenje osnovnih kućnih i obaveza vezanih za djecu. Potom su provjerili koliko na tržištu, po satu, koštaju ove usluge.

Računicu su izveli rukovodeći se računicom američkog sajta Salary.com, a odnosila se na to koliko žene vremena potroše obavljajući kućne i poslove u vezi za odgajanje djece. Potom su izračunali i koliko taj posao vrijedi u novcu. Istraživanje u kojem je učestvovalo 6.000 žena pokazalo je da majke-domaćice rade 94 sata sedmično i da bi trebalo da zarade 85 hiljada eura godišnje.

Spremanje kuće i kuvanje u Crnoj Gori naplaćuje se od četiri do šest eura, a čuvanje djece od tri eura pa naviše. Prosječno-ovi poslovi po satu koštaju četiri eura. Kad se pomnože sati i njihova vrijednost u eurima dođe se do 812.8 eura. Prekovremene sate, praznični, noćni rad i slične stavke nijesu računati.

Žene, naravno, ne traže da im se taj posao plati. Uostalom podizanje djece i nema cijenu. Ipak, nije loše pokušati da se egzaktno izmjeri koliki je doprinos domaćica.

Kad pomislite na razloge zbog kojih volite majke i supruge, sjetite se i da mjesečno za šporetom provedu više od 50 sati, isto toliko pomažući oko domaćih zadataka, a perući, peglajući i čisteći gotovo 70 sati.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply