Teorije o roditeljstvu prije roditeljstva

porodica6Prije nego što ste dobili djecu, gledajući druge roditelje padali bi vam stalno vrlo konstruktivni i korisni savjeti za njih. Te biste savjete i dijelili sa njima, a oni bi vas samo blijedo gledali jer im je bilo jasno da je teorija jedno, a praksa drugo. A zatim ste  i vi postali roditelj. Sada, s djecom pored sebe, shvatate koliko ste naivni bili bili.

Ovo su neke od stvari za koje ste reki da ih nikada nećete dozvoliti sebi prije nego što ste postali roditelj.

Sprovoditi „okrutnu“ disiplinu
Roditelji znaju biti toliko zli prema djeci, ali vi nećete biti! Vi ćete vjerovati u sposobnost dječije logike. Na primjer, ako dijete hoće zašećerene žitarice, vi ćete mu lijepo objasniti da je to nezdravo i da je u njegovom najboljem interesu da jede ovsene  pahuljice.

Dozvoliti da dijete ima napade bijesa u javnosti
To se nikada neće dogoditi, jer čim dijete počne da divlja vi ćete mu sasuti gomilu logičkih objašnjenja zašto to ne treba da radi.

Dozvoliti da djeca jedu nezdravu hranu
Vaše će dijete voljeti povrće i voće. Takođe ćete u svaki obrok uključiti svaku grupu namirnica, i servirati im samo organsko i samo ono što ste sami pripremili.

Jesti u restoranima s djecom
Za razliku od onih bezobraznih roditelja koji tjeraju ljude da budu u blizini njihove djece u restoranima, vi ćete svaki put kada budete jeli vani organizorati čuvanje djece.

Dozvoliti da roditeljstvo utiče na vaš posao
Pa što ako ste stalno umorni i ne možete raditi dugo kao prije. Bićete radna životinja kao i uvijek!

Držati se rasporeda
Zar ne mrzite kada roditelji društvo moraju napustiti ranije jer dijete moraju staviti u određeno vrijeme u krevet? Vi to nećete nikada. Pa što će biti ako koji dan preskočite rutinu i onda ga od sljedećeg dana opet sve ispočetka učiti.

Izlaziti iz kuće u trenirci
Nema veze ako morate odvesti dijete ranije u školu, vi ćete uvijek biti tip-top sređeni.

Žaliti se na umor
Ah, ti roditelji se stalno žale na umor! Vi nećete. Nakon šest mjeseci nespavanja niko neće čuti niti mali prigovor od vas, jer znate koliko je to iritantno drugima.

Udebljati se koje kilo
Za razliku od većine lijenih roditelja, vi ćete se ustajati ranije i vježbati. Bravo za vas. Jedva čekamo da vidimo!

Kasniti
Kada imate djecu znate da nikoga nije briga što morate spremiti i sebe i dijete, provesti pola sata tražeći izgubljenu cipelicu i sve potrpati u auto. Njih je briga samo jeste li stigli na vrijeme. A vi ćete uvijek stići!

Voditi djecu sa sobom na društvena događanja
Koliko teško može biti ugovaranje čuvanja djece svaki put kada izlazite. Zar ne?

Dozvoliti djeci da gledaju TV
Za razliku od lijenih roditelja koji sjednu dijete ispred TV-a, vi ste ćete djecu usmjeravati na edukativne igre, posjećivati muzeje, učiti ih strane jezike…To je tako impresivno.

Dozvoliti djetetu da se igra s mobilnim i tabletom
Zar ne bi bilo divno kada bi dijete, kada vidi druge prijatelje s popularnim aparatima u rukama, samo reklo: „Tako mi je drago što nemamo ove stvari, samo bi mi zatrovale mozak“.

Letjeti s bebom ili malim djetetom
Nema ništa gore od djeteta koje plače u avionu, zato ste vi sigurni da nikada nećete letjeti sa svojim dok barem na ne napuni 4 ili 5 godina.

Stavljati fotografije na Facebook
Kako su samo dosadni s tim svojim fotografijama djece. Ali vi nećete biti.

Prestati da izlazite
Roditelji koji zanemare prijatelje zbog djece su tako dosadni. Nikada to nećete učiniti.

Nered u stanu
Volite da vam je dom besprijekoran, pa ćete nakon napornog dana trčanja za djecom provesti par sati spremajući kuću. Kakva volja!

Izvor: Magazin

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply