Crnogorsko društvo sve inkluzivnije

bilbord4x3-1Inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori podržava 80 odsto graðana, pokazalo je najnovije UNICEF-ovo istraživanje, i sada 20 odsto ispitanih ne smatra neprihvatljivim da u isto odjeljenje idu njegovo i dijete sa smetnjama u razvoju u odnosu na 65 odsto koliko ih je bilo u 2010. godine.

Iz UNICEF-a je danas sopšteno da je istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju graðana Crne Gore prema djeci sa smetnjama u razvoju, sprovedenom u decembru, u okviru kampanje Govorimo o mogućnostima, pokazalo da Crna Gora vidno napreduje na putu da postane inkluzivno društvo.

Svaki drugi građanin sada prihvata da dijete sa smetnjama u razvoju može biti najbolji prijatelj njegovog djeteta, a procenat onih kojima je to neprihvatljivo smanjen je na 49 odsto u odnosu na 77 odsto iz 2010 .

U UNICEF-u kažu da se istovremeno povećala i svijest građana o osnovnom ljudskom pravu i potrebi svakog djeteta, da bez obzira da li ima smetnje u razvoju, raste u toplom porodičnom okruženju. Procenat ljudi koji smatraju da je za djecu sa smetnjama u razvoju koja su bez roditeljskog staranja bolje da odrastaju u hraniteljskoj porodici nego u instituciji povecan je sa 51 odsto na 73 odsto..

„Dok se radujemo zbog činjenice da sve više graðana podržava inkluziju, treba da nastavimo da predano radimo kako bi svaka crnogorska škola bila inkluzivna, svaka opština imala dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, kako bi se obezbijedila kvalitetna podrška porodicama i poboljšalo otkrivanje i procjena smetnji u razvoju kod djece tokom ranog djetinjstva”, smatra šef predstavništva UNICEF-A za Crnu Goru Bendžamin Perks.

Prema njegovim riječima svako može doprinijeti ovom procesu tako što ce direktno podržati inkluzivne servise u lokalnoj zajednici .

Kampanja Govorimo o mogućnostima počela je odmah nakon što je završeno istraživanje na nacionalno raprezentativnom uzorku u avgustu 2010. koje je ukazalo na potrebu podizanja svijesti graðana o pravima djece sa smetnjama u razvoju i promocije njihove antidiskriminacije u Crnoj Gori. Od tada je u decembru svake godine raðeno istovjetno istraživanje na nacionalno raprezentativnom uzorku kako bi se poredili rezultati i procijenio napredak koji je kampanja postigla u mijenjanju diskriminatornih stavova i ponašanja prema djeci sa smetnjama u razvoju.

Od septembra 2010, kampanja je u kontinuitetu promovisala inkluziju kroz razne aktivnosti širom zemlje i stalno ukazivala na sposobnosti i potencijal djece sa smetnjama u razvoju.

Pod sloganom Govorimo o mogucnostima. Pridružite nam se, obezbijeðena je javna i politička podrška inkluziji, jer se više od 100 partnera pridružilo kampanji i to iz meðunarodne zajednice, medija, vladinog, civilnog i privatnog sektora i svi su oni aktivno doprinijeli uspjehu ove kampanje, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply