Kakve smo sve mitove slušali kao djeca

sargarepaKad smo bili djeca, neke stvari nam je bilo teško objasniti. Naravno, ništa djetetu ne znači da je određeni unos vitamina potreban, kakve posljedice može donijeti fizički napor nakon prejedanja i što zapravo znači kofein. Međutim, prijetnje koje smo kao djeca slušali, zbilja su danas kad ih čujemo zabavne i smiješne, a neke od njih su i dalje aktuelne.

Ko ne nosi potkošulju, dobiće upalu bubrega
Sjećate li se onih preširokih, pamučnih potkošulja koje su nas možda grijale ispod majice, ali se u pantalonama nikako nisu mogle zadržati? Zbog toga je obavezno nošenje potkošulje postalo još iritantnije. Naravno, kasnije nam je postalo jasno da upala bubrega nema nikakve veze s količinom odjeće koju nabacimo na sebe.

Ne smijete na kupanje (u moru, rijeci, jezeru..) odmah nakon jela
Naravno da nakon jela, posebno obilnog obroka kao što je ručak, nije pametno upuštati se u neke velike napore. Bilo kakve. Pa se tako to odnosilo i na plivanje. Možda su nas zapravo htjeli zadržati još malo u kući prije nego što zbrišemo na plažu i tamo provedemo ostatak dana, a tako i izbjegnemo najjače sunce.

Ako ideš bos/a, dobićeš upalu pluća
Ne znamo koliko se sjećate toga, ali ako imate svoju djecu, onda sigurno znate da se obožavaju skidati, u bilo koje doba godine… Ljeti im je redovno vruće, a zimi su zabundani (često i previše) po cijeli dan i jedva čekaju da mogu skinuti čarape, debele pantalone… Još ako im se pruži prilika da malo divljaju naokolo goli, njihovoj sreći nema kraja. I onda odjednom kao grom iz vedra neba neki se glas čuje: ‘Nemoj bos, dobićeš upalu pluća!’

Ako izađeš s mokrom kosom, dobićeš upalu mozga
Od bubrega i pluća došli smo do mozga, a ova prijetnja ne zvuči nimalo benigno. Encefalitis ili upala mozga, vrlo je rijetka pojava, uzrokuje je virus (najčešće) i javlja se u oko 0,5 na 100.000 osoba. Međutim izlazak na hladnoću sa mokrom kosom može izazvati upalu živca što može uzrokovati jake  glavobolje.

Od kafe raste rep
Savršeno je normalno da djeca, posebno mala, oponašaju svoje roditelje i sve one koji su im bliski i s kojima imaju neku vrstu odnosa. Kafa je tu gotovo neizbježna. Ali nije poznato ko je i kad izmislio priču o repu i kojim se kanalima i putevima proširila na sve strane pa postala univerzalna prijetnja.

Gledate li televiziju iz blizine, pokvarićete oči
I televizori i monitori, posebno oni stari s katodnim cijevima, zrače. Ali to naravno ne znači da će neko „pokvariti“ oči  ili da će oslijepiti. Ako prislonite nos na televizor i tako gledate u njega dva sata, oči će vam se zacrveniti i nećete više ni znati što gledate. I da, malom je djetetu teško objasniti zašto se treba odmaći pa je lakše priprijetiti i koristiti malo bizarnije i konkretnije metode.

Ako jedeš puno šargarepe, bolje ćeš vidjeti
Neka djeca jednostavno ne vole da jedui, posebno povrće. Zato postoje metode kojima ih roditelji pokušavaju natjerati da zavole i tu hranu. Šargarepa je bogata vitaminom A i kao takva je zbilja dobra za površine sluznice očiju i disajnih, mokraćnih i intestinalnih puteva, i kožu. Ipak, nećemo ništa bolje vidjeti ako jedemo puno šargarepe.

Ako stalno praviš grimase, lice će ti tako ostati
Kad bismo povjerovali u ovaj mit, kako bi djeca ikad naučila da „vrljave“ oči, da podižu samo jednu obrvu, i rade  mnoge druge istovremeno korisne i zabavne stvari? Baš nikako. Zato ne brinite – ništa vam se neće deformisati i nećete izgledati kao lik iz crtanog.

Ako progutaš žvaku, crijeva će ti se zapetljati
Žvakaće gume su vjerojatno bile jedna od rijetkih slastica koje su nas oduševljavale. Ali da, desilo se tu i tamo da bi ih doživjeli kao bombon i progutali. Osim što su nam prijetili da će nam se crijeva zapetljati, jedan od mitova je bio i da žvaka u tijelu ostaje sljedećih sedam godina. Naravno da to nije istina. Sve što nam želudac ne probavi, završi u crijevima, a potom u wc šolji.

Izvor: Tportal.hr

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Podgoricanka

    🙂 kod nas je boljece te okice ako puno gledas tv ili igras igrice, a od mamine supice su djeca ydrava i jaka. Mi imamo jednu pticicu koja uvijek pred vratima ostave poklon ako se pojede voce…i naravno nikad nas ne iznevjeri…nesto poput djeda mraza

Leave a Reply