Zašto miješamo imena djece

porodica5Ako imate više djece, vjerovatno ste navikli da im ponekada miješate imena – hoćete da pozovete jedno, a izgovorite ime drugog. Naučnici su se nedavno pozabavili i tim pitanjem.

Studija objavljenja u časopisu PLOS One pokazala je da roditeljsko miješanje  imena djece nije uvijek “frojdovska grepka”, tj. nesvjesni pokazatelj veće sklonosti jednom djetetu, nego da na to utiče više faktora kao što su sličnost imena i fizička sličnost djece.

Istraživanje je obuhvatilo osobe koje imaju braću i sestre i koji su trebali da ocijene koliko su im fizički i karakterno slični, kao i učestalost roditeljskih grešaka kada su u pitanju njihova imena. Učesnike  čija braća ili sestre imaju isto prvo ili zadnje slovo imena roditelji su češće miješali nego ostale. To se posebno isticalo kod mlađe braće i sestara u porodici onih koji su bili bliži po godinama i kod djece istoga pola.

Većina onih koji su odgovorili da su ih roditelji rijetko pogrešno nazivali su prvorođeni. Moguće je da to proizlazi iz činjenice da su roditelji njihovo ime najviše puta upotrijebili.

Ovim istraživanjem u vodu pada teorija o “frojdovskoj grešci”, tj. teoriji da je roditelj koji često zamjenjuje imena u korist jednoga djeteta zapravo tom djetetu podsvjesno skloniji.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply