Kako spriječiti ružne ožiljke poslije ovčijih boginja?

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

boginjeVaričele, zarazna, osipna dječja bolest upravo je aktuelna ovih zimskih dana. Javlja se u manjim epidemijama pa se može produžiti sve do proljeća.

Kad su varičele u pitanju uvijek ima mnogo pitanja, a pogotovo kad su ožiljci u pitanju. Evo najčešćih:

  • Da li mogu ostati ožiljci posle ovčijih boginja?

Nažalost mogu! Svako dijete je priča za sebe, a koža svakog djeteta reaguje različito. Ipak, većina djece pregura varičele bez ožiljaka, a samo manjem broju ostaju ožiljci.

  • Da li veliki broj boginja znači i veću šansu da će ostati ožiljci?

Nije broj boginja presudan, već veličina promjena na koži.  Velike i duboke kraste ostavljaju „mikrokrater“ posle otpadanja pa je potrebna posebna pažnja kada dijete ima ovolike boginje.

  • Da li češanje doprinosi ožiljcima?

Varičela je virusna bolest, ali ako se promjene po koži raščešu, bakterije lakše prodiru u takvu ranjenu kožu i naprave sekundarnu infekciju, a to pak podstiče i ostajanje ožiljaka kada sve prođe.

  • Da li kupanje može pogoršati stanje?

Naprotiv! Redovno tuširanje uz nježno utapkavanje mekanim peškirom je dobar način da se spriječi sekundarna infekcija boginja bakterijama. Pranje spira bakterije sa površine kože.

  • Šta raditi kad krasta odpadne?

Nastaviti redovnu higijenu kože (tuširanje svaki dan) i paziti da se ne povrijedi nježna mlada koža.

  • Ako i pored svega ostane ožiljak ima li šanse da se nekako zaliječi?

Ako se ovo ipak desi savjetuje se primjena silikonskog gela koji se na čistu kožu utrljava svakodnevno više sedmica, tj.dok se ne postigne efekat i rupica izjednači sa ostalom kožom. Nema potrebe da se sve promjene mažu, već samo one koje su ostale posle otpadanja velikih i dubokih krasta.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply