Šta sve možemo naučiti od djece?

Children having picnicObično se za roditeljstvo spremamo razmišljajući kako ćemo mi biti ti koji će učiti dijete sve što u životu treba znati. Ali kad postanete roditelj shvatite da i vas djeca mogu ponešto naučiti.

Povremeno je potrebno vrisnuti
Ponekada će to napraviti jer ih baš zabavlja vrištanje, a ponekada u plaču i bijesu. I kad odrade tu epizodu ponovno se vraćaju na igranje, svom poslu, kao da se ništa nije dogodilo. Priznajte da bi vam povremeno dobro došlo da se možete tako jednostavno i bez zadrške izvikati. Djeci to baš izvrsno ide.

Vrlo je korisno i lijepo dan započeti rano ujutro

Poznato vam je da djeca rano ustaju?:) Uvijek su vesela i raspoložena i čini vam se da zapravo nikada nisu umorna, bez obzira koliko su rano ustala. Umjesto da se izležavate još samo 10 pa još 10 minuta, radije ustanite i krenite u dan kao što to čini vaše dijete. Začudićete se koliko toga možete obaviti u tih par sati ujutro.

U redu je zaplakati

Naravno da nas povremeno povrijede ili nas život natjera da biste najradije zaplakali. Ali to iz nekog razloga ne činimo jer ne dopuštamo da negativne emocije izađu. Isto tako i naša djeca budu povrijeđena, aliona nemaju nikakav problem pokazati to krokodilskim suzama. Tada ih primite u naručje, utješite i sve je opet super, osjećaju se dobro i oslobođeno ljutnje i tuge. Pokušajte malo ponašati se na isti način i zaplačite kad osjećate potrebu jer ća vam to prirodno skinuti dio tereta s leđa.

Smijte se
Odrasli se ne smiju dovoljno. Djeca hodaju sa smiješkom i šire zarazu. Sigurno vam se dogodilo da vam je neko nasmiješeno dijete koje ste sreli na ulici, u samoposluzi  ili u liftu uljepšalo dan. Zašto ne biste i vi nekome učinili dan ljepšim.

Budite luckasti kad se oblačite

Djeca koriste svaku priliku da se odijevaju u princeze, kauboje, supermane ili spidermane. U takvim odijelima žele i u park i u šetnju gradom i na rođendane. Ok, ne morate baš toliko insistirati, ali sigurno se možete prisjetiti mlađih dana kad ste se bar za maskenbale ili tematske žurke luckasto oblačili. Čak to ne mora biti ni žurka. Obucite se sa svojom djecom i igrajte se s njima i već ćete se osjećati bolje.

Uživajte u slatkišima
Naravno da to nećete raditi svaki dan, ali zaista je teško stalno živjeti ograničavajući se u jedenju slatkiša, a da ne govorimo o grižoj savjesti zato što ste smazali cijelu kutiju keksa. Od djeteta preuzmite ovaj dio o uživanju. Oni kad jedu, uživaju u svojoj hrani i nemaju nikakve osjećaje krivice nakon toga.

Istražite nepoznato

Kad dijete stigne u park oduševi se penjalicama, toboganima i želi sve istražiti. Energija djeteta za istraživanjem novih mjesta i nepoznatog je neizmjerna i zato budite bar mrvicu toliko znatiželjni kao i vaše dijete i već je to odlično.

Odspavajte
Vjerovatno i sada jednim djelićem mozga razmišljate o tome kako uraditi sve što ste zacrtali za danas i nemate trenutak za sebe i sopstveni odmor jer toliko je toga pred vama da se završi. Vjerovatno vam dođe da odmorite ili legnete, ali to ne radite jer imate puno stvari da uradite. A s druge strane vaše dijete kad je umorno jednostavno legne i zaspe, odspava malo i zatim je ponovno spremno na igru. I vi biste vjerovatno, da tako napravite, imali više energije za dalje obaveze.

Nered? Što je to?

Djeca ne primjećuju da su napravila haos od dnevnog boravka. Igraju se i uživaju, a nered ne vide. Pokušajte i vi povremeno zaboraviti na nered i nemojte svakih pola sata pospremati za djecom jer će vas to samo iscrpiti. Ima puno gorih stvari u životu od malo nereda.

Pokažite strast

Kad su djeca  zainteresovana za nešto onda se za to bore poput lavova, viču, plaču, ljute se dok to ne dobiju. Možda to nije uvijek način, ali može vas podstaći da se i sami strastveno borite za stvari koje su vam u životu važne. Nikad ne znate kuda će vas to dovesti.

Izvor: Roditelji.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply