Kada jedan partner nađe novi hobi

hobijiDogađa li vam se da ostajete sami kod kuće ili čuvate djecu dok se vaš parter ili parnerka bave svojim novim hobijem i to bez vas? Iako je takav razvoj situacije potenecijalno opasan za vaš odnos, otvara se velika mogućnost da svako od vas njeguje svoju individualnost što vas može dodatno zbližiti ako o tome razgovarate iskreno.

Iako je očigledno koliko našeg partnera novi hobi uveseljava i zaokuplja mu pažnju, nije nam uvijek lako uživati u njegovoj sreći. Promjena koja se dogodila može za nas biti bolna i prijeteća. Možemo zamjerati partneru da radije provodi vrijeme sa svojim novim društvom iz kluba, nego s nama. Ako su do sada ti dani u sedmici bili rezervisani za zajedničko vrijeme, odmor, izlaske, zabavu i druženje, može nas jako povrijediti da mi ostajemo sami kod kuće dok se naš partner ludo provodi  ili se bavi sobom bez nas. Takođe, uvođenje promjene u postojeću rutinu partnerskog odnosa može narušiti povjerenje. Možemo se pitati voli li nas partner još uvijek ili možda bježi od nas? Možda smo mu dosadili pa svoje vrijeme radije provodi na neki drugi način?

Umjesto da se zamaramo neodgovorenim pitanjima i pretpostavkama koje možda postoje samo u našoj glavi, o promjeni i novim interesima važno je iskreno i otvoreno pričati. Možemo reći partneru kako se osjećamo, čega se plašimo, što nam smeta. Možemo razgovarati o toj novoj strasti koju je naš partner razvio prema trčanju, autima, klubu čitalaca ili bilo kojem drugom novom hobiju. Važno je sjesti i kontruktivno razgovarati o onome što nam se ne sviđa i što nam nedostaje i dogovoriti način na koji ćemo imati dovoljno vremena za aktivnosti koje radimo sami, ali i zajedničko vrijeme. Otvorenim razgovorom ćemo učvrstiti povjerenje i saznati da možda naš partner njeguje druženja s prijateljima iz nekog kluba jer mu neodstaje muško društvo, a ne jer smo mu mi dosadili. Ili naša parterka ide na trčanje jer je zabrinuta za svoje zdravlje i kondiciju, a nas zove da idemo s njom jer želi naše društvo, a ne jer misli da trebamo skinuti kilograme. Umjesto podrazumijevanja i zamjeranja, neophodno je razgovarati otvoreno i bez predrasuda.

S obzirom da naš partner ima novi hobi, nama ostaje slobodno vrijeme koje možemo iskoristiti samo za sebe. Sigurno imamo neke želje kojih smo se odrekli ili interes koji nas je uvijek vukao, a nismo za to imali vremena. Sada imamo to vrijeme i možemo se posvetiti sebi i sopstvenom razvoju, širenju vidika, vještina i sposobnosti. Često se zamjeranje koje osjećamo prema našem partneru jer je pronašao nešto novo i promijenio se, zasniva na činjenici da smo mi ostali na istom mjestu. Vrlo je izazovno biti podrška partneru koji ostvaruje svoj potencijal u nekoj novoj aktivnosti, a mi ostajemo na istom mjestu. Možda naš problem u suštini nije što partner napreduje, već što mi stagniramo i to je znak da se trebamo posvetiti sebi i pokrenuti se iz naše zone komfora kako bismo napredovali i iskoristili svoj potencijal.

Kad imamo svako svoje aktivnosti, važno je da njegujemo ravnopravnost davanja i primanja. Na primjer, ako naš partner ima svoje hobije i za to vrijeme smo mi zabavljeni djecom, a kad je na njemu red da bude s djecom jer mi imamo vrijeme za sebe on protestuje i naš hobi mu nije važan, definitivno nas iskorištava i ne uzvraća istom mjerom. U takvim situacijama se vrlo brzo pokaže postoji li ravnopravnost i međusobno poštovanje među partnerima ili ta veza i bez novih hobija ne funkcioniša kako bismo željeli. Promjene nisu lake i potrebno je vrijeme da bismo im se prilagodili, našli zajedničko rješenje, ali svakako ukazuju na kvalitetu odnosa u vezi. Kad zajednički preživljavamo promjene, snalazimo se i dogovaramo, znači da smo složni, puni podrške i razumijevanja jedno za drugo. Tada nam je važno da svako ima vrijeme za sebe i svoje hobije i interese, ali i da imamo zajedničko vrijeme jer nam je ono jednako vrijedno i potrebno.

Izvor: InsideOut.hr

Izvor:

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply