Izračunajte vrijeme ovulacije

ovulacijaKako izračunati vrijeme kad ste najplodniji? Postoje barem četiri dobra načina da ustanovite tačno vrijeme ovulacije.

Tokom svakog mjesečnog ciklusa, zdravi parovi mlađi od 40 godina koji ne koriste metode kontracepcije imaju 20 odsto šanse da začnu novo ljudsko biće.

Budući da se jajna ćelija može oploditi samo za vrijeme ovulacije – kratko mjesečan period  koje traje od 12 do 24 sata – šanse su zaista čudesno male. Srećom, spermatozoid može živjeti u materici i oploditi jajnu ćeliju tri do šest dana nakon što je ušao.

To znači, čak i ako ste imali polni odnos nekoliko dana prije ovulacije, spermatozoid i dalje može oploditi jajašce. A da bi došlo do oplodnje, dovoljan je samo jedan spermatozoid.

Nakon ovulacije šanse za oplodnju naglo padaju, sve do novog ciklusa. Ovo su neke praktične smjernice koje će vam otkriti kad je vrijeme ovulacije:

Vodite evidenciju

Ovulacija se najčešće javlja na polovini menstrualnog ciklusa. Treba znati da prosječan ciklus traje 28 dana (brojeći prvi dan menstruacije kao prvi dan, do prvog dana nove menstruacije). Ali kako je svaka osoba priča za sebe, tako je i s menstrualnim ciklusom, koji može sasvim normalno varirati do 23 do 35 dana. Osim toga, vaš ustaljeni ritam može se poremetiti od mjeseca do mjeseca.

Važno je zato voditi menstrualni kalendar barem nekoliko mjeseci. Tako ćete shvatiti što je normalno za vas. Ako vam je menstruacija neredovna i nepredvidljiva, morate paziti i na druge znakove ovulacije.

Bol i grčevi – slušajte svoje tijelo

Kod 20 odsto žena tijelo šalje neugodnu poruku da ovulira – osjećaju probadajuću bol ili serije grčeva u donjem dijelu stomaka. Obično samo na jednoj strani. Ovo je posljedica sazrijevanja i ispuštanja jajašca iz jajnika. Osjećate li je?

Mjerite temperaturu

Riječ je o bazalnoj tjelesnoj temperaturi koju mjerite uz pomoć posebnog termometra (bazalnog tjelesnog termometra). Mjeri se odmah nakon buđenja, nakon barem tri do pet sati sna i prije nego izađete iz kreveta.

Zbog promjene nivoa hormona koja se odvija u skladu s menstrualnim ciklusom, kod žena se mijenja i tjelesna temperatura. U prvom dijelu ciklusa dominira estrogen, dok u drugom dijelu, nakon same ovulacije, dolazi do povećanja nivoa progesterona. Progesteron podiže tjelesnu temperaturu jer se materica priprema za oplodnju. To znači da je prije ovulacije temperatura niža nego u drugom dijelu ciklusa, nakon ovulacije. Ključno je zapamtiti da je tjelesna temperatura najniža odmah prije ovulacije, a zatim se odmah povećava za pola stepena čim dođe do ovulacije.

Ako mjerite temperaturu jedan mjesec, to vam neće puno pomoći, ali nakon nekoliko mjeseci uočićete neke pravilnosti ciklusa, pa ćete moći predvidjeti dolazak nove ovulacije u sljedećim mjesecima.

Uočite promjene na grliću materice

Zbog promjene hormona, tijelo se priprema za jajašce koje će se skoro ispustiti i moguće navale spermatozoida. Tijelo se prilagođava kako bi obje polne ćelije imale najbolje šanse za oplodnju. Na početku ciklusa grlić materice (prolaz između vagine i materice), koji će se produžiti tokom porođaja kako bi prošla bebina glava, spušten je niže i tvrđi je. Približavanjem ovulacije podiže se i malo omekša. Neke žene mogu lako osjetiti te promjene, dok je drugima teže. Dnevno provjerite vrat materice uz pomoć jednog ili dva prsta i zabilježite što ste zapazili.

Promjena sluzi

Tu je i još jedna promjena izgleda i količine sluzi koja izlazi iz materice. Njena svrha je prenijeti spermu dublje u tijelo.

Na kraju menstruacije čini se kao da ste „presušili“. Ali kako ciklus ide dalje, tako je sluzi sve više, a može postati i zamagljena ili bijela. Međutim kako se približava ovulacija, sluz je obilnija, ali bistrija i ne tako gusta, a po teksturi sličnija je bjelancu. Naime, pod djelovanjem estrogena, cervikalna sluz dobija na viskoznosti, tako da je u vrijeme ovulacije puno ljepljivija i bistrija.

Povežite ovaj znak s bazalnom temperaturom i pozicijom vrata materice i lakše ćete odrediti dan ovulacije.

Testovi za potvrdu ovulacije

Hipofiza luči i LH – luteinizirajući hormon, a to je posljednji od hormona čiji nivo naglo skoči prije ovulacije. Naime, LH ulazi u krvotok, dolazi do jajnika i podstiče ih da izlučuju estrogen. Zbog djelovanja LH i estrogena, jajna ćelija sazrijeva i oslobađa se, a ovaj proces naziva se ovulacija. Test koji se temelji na LH hormonu zahtijeva da urinirate na štapić i čekate da se pokaže znak koji ukazuje hoćete li uskoro ovulirati.

O ovoj temi možete pisati i na FORUMU portala.

Leave a Reply