Primjenite ove zelene trikove i uštedite

strujaPočetak nove godine najbolje je vrijeme za donošenje novih, dobrih odluka pa zašto ove godine ne biste bili ekološki osvješteniji.

Iako se na prvi pogled čini da vaš način života ne može značajno uticati na prirodu, činjenica je da svaka mala promjena može imati velik uticaj. Ako želite da učinite nešto korisno, podržati “zelenu” ideju i usput i uštedite, držite se ovih jednostavnih, ali ključnih savjeta. Svoj novi “zeleni” životni stil započnite od sopstvenog domaćinstva. Mali “zeleni” trikovi ne samo da će doprinijeti zaštiti okoline, već i dugotrajnoj štednji novca.

Veš sušite na vazduhu umjesto u mašini

Ovo je vrlo isplativa metoda uštede energije i novca. Neprofitna organizacija Project Laundry List nedavno je objavila da udio potrošene struje u toku korištenja mašine čini  šest odsto računa domaćinstva. Osim toga, sunčeva svjetlost ima funkciju prirodnog izbjeljivanja i dezinfekcije koje uklanja fleke i ubija bakterije.

Ugasite svjetla koja vam nisu potrebna

Podstičite djecu i ostale članove porodice na gašenje svjetla koja ne koriste. Tokom dana razmaknite zavjese i podignite rolete i iskoristite prirodnu svjetlost. Počinite koristiti kompaktne fluorescentne sijalice i LED svjetla.

Korištenjem kompaktnih fluorescentnih sijalica, produžićete životni vijek sijalice i smanjiti potrošnju energije. Naime, kompaktne fluorescentne sijalice mogu trajati i do 10 puta duže,a koriste 50 do 80 odsto manje energije od konvencionalnih sijalica. LED sijalice su još učinkovitije. Traju kao i kompaktne sijalice i koriste dva do 17 W električne energije.

Koristite laptop umjesto desktop računara

Korištenjem laptopa smanjićete potrošnju energije za tri četvrtine dok radite. Osim toga, kada je baterija puna ili kada završite s poslom, isključite laptop iz struje.

Izbjegavajte korištenje klima uređaja

Kada god je to moguće, ugasite klimu i otvorite prozore, ugasite ventilator i isključite iz struje aparate koji vam nisu potrebni. Zimi toplinu u stanu zadržite dugačkim i debljim zavjesama i obucite se u nekoliko slojeva.

Primjenom ovih pet jednostavnih “zelenih” savjeta ne samo da ćete uštedjeti energiju i tako smanjiti troškove, već ćete učiniti i uslugu prirodi.

Izvor: huffingtonpost.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply