Naučite ih da pronađu sebi zabavu

dosadjivanjeTrenutak u kojem prestanu školske obaveze i dodatne aktivnosti donosi veliko olakšanje porodici koja tokom radnog dijela godine živi prenapregnuta u pokušaju da pomogne djetetu u učenju i svladavanju odabranih vanškolskih aktivnosti.

Praznično olakšanje vrlo često zamijene nove nediumice – čime zaposliti besposleno dijete koje se, oslobođeno onoga što mora, ne zna samo zabaviti. Iako se mnogi tome čude, neka su djeca navikla samo da ispunjavaju preuzete obaveze, a ne i samostalno da organizuju svoje vrijeme. Ako ih prepustite samima sebi, posegnuće za najlakše dostupnim oblicima zabave kao što su televizija, internet, društvene mreže  i videoigre.

Mnogi će sada reći da se na televiziji vide mnogi obrazovni sadržaji i da videoigre razvijaju mnogo toga pozitivnog, poput kooordinacije pokreta ili sposobnosti za rješavanje problema, ali stručnjaci ističu da te aktivnosti u većim količinama zapravo ograničavaju kreativnost i pravilan razvoj mozga. Djeca trebaju našu pomoći pri odabiru sportske aktivnosti kojom će se baviti, savjet pri odabiru hobija i nekih drugih aktivnosti, ali roditelji ne trebaju da zabavljaju svoju djecu niti da ih nadziru svakog minuta.

Dr. Jane Nelsen i Lynn Lott autori knjige Pozitivna disciplina od A do Z savjetuju roditeljima da u takvoj situaciji postave svom djetetu jednostavno pitanje: Kakvu ideju imaš o tome kako riješiti svoj problem!

Ako dijete odgovori da ne zna ili ne razumije, nemojte brzo popustiti i odmah mu ponuditi neko moguće rješenje. U takvoj je situaciji bolje reći: Vjerujem u tebe da ćeš riješiti taj svoj problem. Poslušajte dijete s razumijevanjem, ali se oduprite porivu da mu riješite problem. Možete mu eventualno reći da ga razumijete jer i sami ponekada osjetite dosadu. Ako dijete nastavi da zanovijeta i očekuje da mu date predloge što da radi  ili možda  ponudite neku zajedničku igru, možda postignete da mu to dosadi i prestane vas gnjaviti pa samo nađe neku zabavu.

Iako možda osjetite poriv da im u trenucima dosade dopustite da duže gledaju televiziju ili igraju videoigre, odolite tome i ograničite im vrijeme koje provode u tim pasivnim aktivnostima kako biste podstakli njihovu kreativnost. Pripremite se unaprijed za trenutak kad vam se djeca počnu vući po stanu s izrazom dosade na licu.

Tokom zajedničkih trenutaka s djecom napravite popis omiljenih aktivnosti koja bi djeca mogla da rade onda kad ne znaju šta sa sobom. I sljedeći put kad vas počnu gnjaviti da im je dosadno samo ih uputite da pogledaju svoj popis i odaberu neku od tih aktivnosti.

Veoma je važno da roditelji znaju da djeca osjećaju da vas mogu navući na to da im rješavate svaki problem, ali ako se to nastavi u nedogled, biće sve manje zadovoljni time kako ste im nešto riješili. I koliko god sumnjali u njihovu zrelost, vjerujte im i zadajte im male zadatke koje moraju svakodnevno napraviti u kući i oko nje.

O ovoj temi možete pisati i na forumu portala.

Izvor: SuperMila

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply