Kombinacijom više vrsta pića i marihuane do opijanja

Vmladialkoholelika dostupnost alkohola i nedostatak restriktivnih mjera ograničenja za maloljetnike, problem je crnogorskog društva, a praznični dani su posebno vrijeme kada su mladi ljudi, nerijetko maloljetnici, najviše pod uticajem alkohola.

Subspecijalista za bolesti zavisnosti Marina Roganović kaže da je na osnovu čestog kontakta sa mladima ali i na tribinama koje su organizovane u kotorskim osnovnim i srednjim školama prošle godine saznala da mladi piju više vrsta pića u kombinaciji sa marihuanom, piju takmičarski, do opijanja.

“Pije se često više dana i kada je imunitet u padu i drugim rizičnim stanjima”, kazala je doktorka Roganović za Skala radio.

Prema njenim riječima, u rješavanju i sprječavanju problema, veoma je važan ne samo uticaj porodice, škole i šire društvene zajednice, već je najpresudniji uticaj grupe vršnjaka.

Obično je jači uticaj negativne vršnjačke grupe koja se stvara početkom srednje škole i igra ulogu jedne prelazne forme, i predstavlja neku vrstu kolektivne svijesti u kojoj se traži potvrda svojih stavova. Te grupe imaju neku filozofiju sa prepoznatljivim izgledom, frizurama, načinom oblačenja, mjestima okupljanja koje obavezno prati alkohol, objašnjava Roganović.

Nasuprot ovoj grupi postoje i pozitivne grupe mladih, kao što su članovi sportskih i kulturno umjetničkih društava, izviđači, planinari, sportisti.

“Mlade treba okrenuti ovim grupama, što bi predstavljao pozitivan uticaj”, konstatuje Roganović.

Pored najzastupljenije zavisnosti od alkohola, ona naglašava zavisnost mladih od duvana, droge, ali i interneta i mobilnih telefona.

“Zdravi stilovi života, više vremena provedenog na čistom vazduhu uz sportske i ostale aktivnosti koje oplemenjuju duh i tijelo”, preporučuje Roganović.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply