Zašto beba plače

bebaplaceBebe znaju čak pola svog dana da provedu u suzama samo zato što nema drugog načina da vam daju do znanja kada imaju imaju problem. I dok se od novopečenih mama očekuje da jednostavno znaju što znači dječji plač, u stvarnosti treba i vremena (i strpljenja) da se nauči jezik svake pojedine vrste plača. Još ne znate što znači plač vaše bebe? Možda vam ova lista pojašnjenja pomogne da razumijete zašto vaša beba plače.

POČNITE ODAVDE
Gladna sam
Ovo je broj jedan na vašoj listi provjera, i taj je problem lako rješiv. Ako je plač glasan i ponavlja se, postajući ljutit, ne prestaje šta god drugo da uradite – pokušajte nahraniti bebu.

JOŠ UVIJEK PLAČE…
Moram podrignuti
Ako je plač prodoran i žestok i ako se beba grči, skuplja nogice, možda je muče gasovi. Pokušajte je podići na rame i nježno je ljuljajte ili je naslonite tako da njen stomačić bude prislonjen na vaš stomak; nježno masirajte kružnim pokretima njen stomak; zagrijte pelenu ili neku drugu toplu oblogu pa stavite na stomačić; postavite bebu na stomačić na svom krilu i nježno joj masirajte leđa odozdo prema gore….

JOŠ UVIJEK PLAČE…
Moram se smiriti
Plače li prvo tiho, a onda sve glasnije, iako znate da je sita? U materici je vaša beba cijelo vrijeme bila sita i osjećala se zaštićenom, a to želi da ima i dalje. Pokušajte je umiriti nudeći joj da sisa kako bi se umirila i osjetila vašu blizinu ili je prislonite tako da može da čuje otkucaje vašeg srca, dominantnog zvuka koji je slušala devet mjeseci.

JOŠ UVIJEK PLAČE…
Umorna sam
Je li plač tih i brzo počinje i prestaje? Ako je tako, onda je beba vjerovatno umorna, posebno ako pritom i zijeva, a kapci su joj ružičasti. Pokušajte je namjestiti za spavanje na način koji će vam najbolje odgovarati kako biste je mogli ljuljati.

JOŠ UVIJEK PLAČE…
Neudobno mi je
Možda joj smeta pelena, ima preusku odjeću ili joj je hladno ili možda prevruće, provjerite i presvucite je.

JOŠ UVIJEK PLAČE…
Previše događanja
Ako mijenja raspoloženja od sretnog gugutanja do uznemirujućega plača, moguće je da postaje sve uznemirenija zbog previše pažnje odnosno razdražena je. Jaka svjetla, muzika, buka i ljudi mogu razdražiti i frustrirati bebu. Odnesite je u zatamnjenu sobu i vidite hoće li se umiriti.

JOŠ UVIJEK PLAČE…
Želim zagrljaj
Ako je beba sita, čista i zadovoljna, ali počinje tiho plakati i taj je plač praćen pružanjem ručica, vjerojvatno plače samo zato da biste je uzeli u naručje. Svi imamo loše dane kad se jednostavno želimo osjećati voljenima i potrebnima.

O ovoj temi možete pisati i na našem forumu

Izvor: Zadovoljna

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply