Roditeljske novogodišnje odluke

roditeljiSvaki roditelj daje maksimum, ali ponekad zbog umora, nedostatka vremena i opterećenosti često i podbaci, osjeća se bespomoćno i nedoraslo toj zahtjevnoj ulozi. Kako biste izbrusili svoje roditeljske vještine, evo nekoliko roditeljskih novogodišnjih odluka koje bi bilo dobro uvrstiti u vaspitanje. Naime, kako biste bili uspješniji, bolji i zadovoljniji roditelji, trebalo bi da u životu napraviti neke izmjene koje će itekako uticati na život s vašim djetetom.

Svi sigurno imamo listu želja koju bismo voljeli da ispunimo kako bismo se približili pojmu savršenog roditelja, onog koji manje viče, ima više strpljenja, ima više vremena za dijete, a sigurno je nešto od ovoa i na vašoj listi.

Slušajte svoje dijete

Možda zvuči smiješno, ali zaista ih trebamo slušati. Pokazati da nam je stalo, da cijenimo njihovo mišljenje, ideje, da ih stvarno čujemo. Zato usporite, stanite licem u lice pred svoje dijete, ne pričajte dok ono priča, ne prekidajte ga, ne požurujte ga. Saslušajte, uvažite, podržite.

Izbrojite do deset

Nakon što vas izbaci iz takta uvijek, baš uvijek izbrojite do deset. Ne prijetite, ne kažnjavajte, ne osuđujte. Samo pričekajte. Prečesto reagujemo naglo i nagonski i često žalimo zbog svojih reakcija. Nakon što izbrojite do deset donijećete zdraviju i promišljeniju odluku.

Budite svjesni ispraznih prijetnji

U očaju roditelji izmišljaju najčudnije prijetnje kojima samo pucaju u prazno i nemaju apsolutno nikakvog učinka, poput onih „ako ne dođeš odmah u kupatilo, nećeš ići napolje tri dana“, „ako me ne poslušaš uzeću ti novi kamion“.

Ukoliko ih stvarno namjeravate ispuniti, to je u redu i imaće učnika, a dijete će naučiti da ono što kažete to i učinite.

Držite se pravila

Kada djeca nešto žele spremna su na beskonačno zapomaganje, cviljenje, traženje, moljakanje. Ne dopustite da vas to obeshrabri ukoliko ste rekli ‘ne’. Držite se svoga ‘ne’ i nemojte posustati. Djeca koja su vaspitavana tako da poznaju granice i znaju čvrsta jasna pravila oko kojih nema pregovaranja su sretnija djeca.

Budite dobri prema sebi

Roditelj koji brine za sebe biće bolji roditelj. Ako ste umorni, potrošeni, ne možete biti dobri. Reći ćete stvari zbog kojih ćete žaliti, postaćete roditelj kakav ste se kleli da nećete biti. Idite na masažu, na večeru s prijateljima, priuštite sebi toplu umirujuću kupku. Osjećaćete se bolje i moći ćete pružiti više. Na taj način će svi imati više koristi.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply