Dječiji novogodišnji party

zabavaOdrasli nisu jedini kojima je do provoda u najveselijoj noći. Uz malo organizacije možete se svi zajedno i veliki i mali dobro proveseliti kod kuće.

Da li da čekaju Novu godinu?

U zavisnosti od uzrasta djeteta, sami odlučite hoće li djeca ostati budna do ponoći ili čak i duže. Ako ste za, u svakom slučaju rezervišite popodne na Staru godinu za pošteno spavanje, tako da svi veseli i budni dočekaju ponoć.

Ali ukoliko su djeca ipak premala (predškolci ili niži razredi osnovne) zašto ne biste zavrtjeli globus i slavili Novu godinu neke druge države u drugoj vremenskoj zoni. Nakon kratkog sata geografije i objašnjenja da u nekim zemljama Nova godina stiže ranije, odaberite grad po čijem satu ćete slaviti Novu godinu (recimo 8 uveče). Možete čak i pripremiti neka jela iz tog podneblja i prava zabava može početi.

Kako biste zaista dočarali dolazak Nove godine navijte sve satove s budilnicima na to vrijeme i neka tačno zazvone kada na drugoj strani otkuca ponoć. Nakon ljubljenja i dječjeg šampanjca, maleni su spremni za krevet. U svakom slučaju izbjegli ste sjutrašnju čangrizavu atmosferu zbog neispavane djece koja vjerovatno neće dugo spavati kao što biste očekivali, a opet su se svi zabavili po svom ukusu.

Bilo da su djeca ostala budna ili ne, neke stvari ostaju iste, za Novu godinu ne smije nedostajati veselih dekoracija, ukusnih malih zalogaja i dobre zabave.

Dekoracija

  • Što je novogodišnja zabava bez dekoracija. Mogu je napraviti djeca sama. Na velikom komadu papira što šarenije neka iscrtaju natpis Srećna Nova godina, a na krajevima neka vijore trakice krep papira.
  • Izgurajte namještaj u stranu i improvizujte plesni podijum u diskoteci. A kao kugla neka posluži balon ili lopta omotana u aluminijsku foliju.
  • Neka se želje i novogodišnje odluke čuju! Ako nemate ploču za pisanje, nabavite šarene post it blokove u raznim bojama, a tokom večeri neka svako na vrata ili na jedan dio zida nalijepi svoj post it sa željom.

Najveselije igre u godini

Djeca su pravi partijaneri i odrasli bi se mogli ugledati na njih. Teško da će se neko dijete nakon preobilnog obroka i previše pića zavaliti na kauč i pričati o prijateljima, novcu i komšiji. Nema sjedenja do kraja večeri, nastupaju igre!

Novogodišnja odbojka

Vrlo zabavna igra posebno ako slavite Novu godinu s prijateljima i njihovom djecom. Svaka porodica mora se uhvatiti za ruke i stati na jednu stranu stola i zajedničkim snagama pokušati da održati balon u vauduhu.

Kraljica karaoke

Karaoke su apsolutni hit zabava. I oni najzagriženiji protivnici koji “nema šanse da zapjevaju” na kraju će htjeti još “samo ovo da otpjevaju”. Ako imate na računaru instalirane karaoke biće vam sve oprošteno i svaki party može biti spašen.   

Novogodišnja zakuska za klince

Nemojte računati da ćete se za Novu godinu provući s pićima za djecu kao za rođendane, dok odrasli pijuckaju zanimljiva šarena pića s balončićima iz otmenih čaša. Dakle šejker u ruke i pripremite nekoliko zanimljivih mikseva bezalkoholnih pića.

Kokteli

  • Sok od limunuma i grejpfruta  pomiješajte sa sokom od ananasa i ukrasite komadićem ananasa. Ukusno i osvježavajuće, a za njim će sigurno posegnuti i odrasli, posebno prije odlaska kući.
  • Za tropsku varijantu u blender ubacite bananu, šećera po želji, sok od ananasa 100% i razrijedite s sirupom limuna.
  • Pomiješajte sok od pomorandže i brusnice biće neobičnog ukusna i izgleda i pripremite puuuno plastičnih čaša i slamčica.
  • Idealno toplo piće za gledanje vatrometa u ponoć s terase: sok od jabuke pomiješati sa sokom od brusnice, dodati smeđeg šećera po želji. Zakuvati i dodati malo klinčića, par štapića cimeta i poslužiti s kolutićima limuna.

Zalogajčići

I djeca i odrasli vole male zalogaje u kojima mogu uživati s nogu. Uzmite vaše najbolje recepte i samo hranu servirajte u veličini zalogaja. Evo nekoliko malo drugačijih ali ukusnih primjera:

  • Ispržite palačinke sa svježim sirom i spanaćem, dobro ohlađene izrežite ih na deblje ploške i poslužite s narezanom stranom na gore poput sushija.
  • Mesne kuglice na štapiću (klasične mesne kuglice od mljevenog mesa) ispecite u manjim kuglicama i na štapić prvo zakačite komad paprike ili krastavca kao podlogu i zatim kuglicu. Na vrh možete staviti poljubac od kečapa.
  • Mljac piletina – pileća prsa narežite na trakice i ispohujte ih. Poslužite na listovima zelene salate s sosom.
  • Tanjir s nasjeckanim voćem i povrćem.
  • Tiramisu u čašama (umjesto u velikom kalupu), u svaku čašu ubacite namočene piškote, prelijte kremom i pospite kakaom. Umjesto kafom piškote namočite u mlijeko s kakaom, a u tiramisu krem stavite par kašila krema.
  • Palentine pahuljice – skuvajte palentu i izlijte u tepsiju da se ohladi. Režite s modlom za kolače, poprskajte maslinovim uljem/parmezanom/zapecite u pećnici. Poslužite sa salsa sosom.

I u ponoć…

satBilo da slavite s djecom dječju Novu godinu (u 8 sati) ili onu pravu, veselja ne smije izostati. Rezervišite popodne na Staru godinu za pošteno drijemanje, tako da svi veseli i budni dočekaju ponoć.

Ako ste pripremili satove za zvonjenje svi stanite u krug i kada se budilnici oglase, neka svi na par sekundi naprave što je više moguće buke udaraljkama, kutlačama, zdjelama i trubicama. I kada je sve loše ostalo u prošloj godini svi se lijepo izljubite i izgrlite (i ugasite budilnike).

Na plafon možete učvrstiti mrežu ili vreću s puno balona, a u ponoć djeca je na znak mogu povući kako bi pokrenuli pravu kišu balona. Ako se sjetite, slikajte jer će to definitivno biti jedan od boljih snimaka.

I nakon ovakve divne zabave, počistite samo ono glavno, i zajedno sa svojom djecom se dobro naspavajte, jer pred vama je jedna sjajna godina.

Izvor: Coolinarika

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply