Neće u vrtić i tačka!

vrticŠto uraditi kada dijete svakodnevno protestuje zbog odlaska u vrtić? Otkrijte uzrok takvog ponašanja, a zatim ga pokušajte riješiti.

Razumljivo je da roditelji odvode dijete u vrtić jer ga nema ko čuvati dok su oni na poslu i jer žele da nauči da funkcioniše u kolektivu, ali nakon što dijete stigne kući, trebalo bi da mu posvete što više vremena.

Nerijetko se događa da tokom sedmice najmlađi provode veoma malo vremena s roditeljima. To se, nažalost, često odnosi i na vikend, kada roditelji pokušavaju obaviti kupovinu, počistiti kuću i opet nemaju vremena za djecu koja tada provode vrijeme s bakom ili dadiljom… Nije ni čudo što se onda djeca bune zbog odlaska u vrtić. Čini im se da su upravo odlasci u vrtić krivi za nedovoljno druženje s roditeljima, za čim toliko žude. Ostaju emocionalno neispunjena i njihova tuga je iz dana u dan sve veća. Tada se trude  dosjetiti kako da ostanu kod kuće i zadrže barem jednog roditelja uz sebe.

Jednom kad otkriju da mama može da ostane s njima kod kuće kada su bolesna, moguće je da se požale na bolove ili neke druge poteškoće i kad ih ne budu stvarno osjećali… Djeca se snalaze kako znaju i umiju te često pogrešno zaključuju zašto roditelji nisu stalno prisutni.

Dijete, na primjer, može postati nesretno ako u vrijeme kad dobije brata ili sestru krene u vrtić. Može pomisliti da ga roditelji odvode u vrtić samo da bi više vremena mogli da provode s mlađim djetetom. Zato nemojte dijete upisati u vrtić odmah nakon rođenja bebe, nego nekoliko mjeseci prije ili kasnije.

Pružite djetetu dovoljno pažnje i ljubavi. Nastojte što češće komunicirati s djetetom. Za to nije potreban nikakav poseban povod. Jednostavno, izmjenjujte misli i osjećaje – time ćete produbiti odnos i stvoriti još veću bliskost. Tako će vaše maleno znati da ga cijenite i volite, da je vaša ljubav bezuvjetna.

Nastojte da vrijeme koje posvetite djetetu bude ispunjeno kvalitetnim sadržajima, što je puno važnije od količine zajednički provedenog vremena. Nakon što stigne kući iz vrtića, porazgovarajte s njim o tome što mu se tog dana dogodilo, poigrajte se zajedno i neka osjeti da je centar vašeg svijeta. Često ga hvalite i govorite mu koliko ga volite. Ono mora u svakom trenutku znati da ga mama i tata vole najviše na svijetu.

Izvor: Index.hr

Leave a Reply