Poziv roditeljima da djeci ne kupuju pirotehnička sredstava

PETARDE_PLAKATDom zdravlja Podgorica pozvao je roditelje, u susret predstojećim novogodišnjim i božićnim praznicima, da ne kupuju djeci  pirotehnička sredstava i zabrane im njihovu upotrebu jer mogu ostaviti trajne posljedice na zdravlje.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi tvrde da roditelji uprkos upozorenjima stručnjaka, najčešće ne zabranjuju djeci upotrebu petardi, već im ih, nasuprot tome, kupuju, ne razmišljajući da na taj način ugrožavaju bezbjednost i svoje ali i ostale djece.

Oni su apelovali i na vlasnike trgovinskih radnji i pijačnih tezgi da ne nabavljaju petarde ili ih barem ne prodaju djeci.

Iz Doma zdravlja su pozvali Upravu policije da pojača kontrole na mjestima na kojima se učenici duže zadržavaju – oko škola ili autobuskih stajališta, i da odlučno djeluju i preduzmu sve neophodne mjere da se prekršioci kazne.

“Nepažnja, ali i neiskustvo u rukovanju petardama ranijih godina u dosta slučajeva uzrokavali su ozbiljne povrede mekih tkiva, opekotine različitog stepena, a u ekstremnim slučajevima i gubitak prstiju na šakama, kao i povrede očiju”, upozorili su iz Doma zdravlja.

 

Upotreba pirotehničkih sredstava se sankcioniše u skladu sa članom 14. Zakona o javnom redu i miru, kojim je predviđena kazna zatvora od 60 dana.

Osim kazne, izriče se i zaštitna mjera oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni u prekršaju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply