Šta možete znati nakon decenije braka?

partneriUvijek se tek vjenčanim parovima govori da uživaju u dragocjenim trenucima na početku jer poslije dolaze teža vremena. Da li je to istina i ima li brakova koji nakon, na primjer, deset godina plamte ljubavlju i srećom?

Nakon deset godina braka parovi obično imaju djecu, posao i dnevne obaveze već ih odavno previše zamaraju, ali neka istraživanja kažu da ne moraju nužno biti manje zadovoljni od mladenaca koji se ne odvajaju jedno od drugog i nemaju sve te ‘probleme’ na svojim leđima.

U toku braka mnoge stvari prihvatimo, a samo zbog toga jer volimo osobu sa kojom smo. A to nam život čini i lakšim i ljepšim. Ovo su neke od njih:

Povjerenje

Ljubav je jedno, a život nešto drugo. Zajednički život na početku pun je nepoznanica i koliko god smo zaljubljeni, ne znamo što će se dogoditi kada problemi pokucaju na vrata. S godinama zajedno prolazite kroz sve te probleme i pletete poseban odnos pun povjerenja i uzajmnog poštovanja. Nesigurnosti jednostavno nestanu.

Kućni poslovi

U prvoj godini braka žena će muškarcu bez problema oprostiti ako je zaboravio da pospremi suđe jer je uvjerena da je za to vrijeme imao važnijeg posla. Nakon deset godina braka u toj istoj situaciji žena će duboko udahnuti i pospremiti posuđe, svjesna da je umjesto toga suprug odveo djecu na trening, kupio namirnice i obavio još neke druge sitnice. Brak i porodica  donose toliko obaveza da je kompromis neizbježan ako želite da uspje. Nakon deset godina braka toga ste itekako svjesni.

Izlasci i druženja

Na početku braka žene češće odbijaju da izađu s prijateljicama i radije će se sklupčati uz partnera. Nakon deset godina braka, svaka žena će jako cijeniti rijetke prilike za druženja s prijateljicama i neće im pasti na pamet da ostanu kod kuće kako bi gledale film s dragim.

Seks

Na početku braka sve je novo pa tako i pustolovine u spavaćoj sobi. Partnera nisu sigurni što se očekuje, što druga osoba voli i koliko daleko ići. To sve, naravno, ima svojih čari, ali nakon deset godina braka seks je bolji jer se savršeno poznajete, ne brinete o tome što ćete reći ili učiniti i tek tada imate izglede za nezaboravne trenutke.

Raspodjela obaveza

U prvoj godini braka parovi se često raspravljaju oko malih stvari poput računa za namirnice ili čišćenja kuće. Kroz godine već se toliko dobro poznajete da nećete izazvati svađu oko problema koji se ne mogu riješiti, već ćete se prilagoditi situaciji i izvući najbolje iz svega. U toku deset godina oboje ste naučili bolje da komunicirate i već po govoru tijela znate što otprilike partner misli. Premalo je vremena, a previše obaveza da biste na to gubili vrijeme.

Nezaustavljivo vrijeme

Na početku braka mnoge ponekad plaši činjenica da će s određenom osobom provesti ostatak života, ali nakon dugog niza godina shvatite da vam vrijeme s voljenom osobom prebrzo curi.

Izvor; Tportal

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply