Rambo: Kupuju pudlice, a ne žele djecu u kući

KOtorHraniteljstvoMuzičar Rambo Amadeus, ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore, zapitao se danas na skupu Dani otvorenih vrata u Kotoru, da li svakoj porodici treba dijete i ocijenio da ljudi kupuju skupe pudlice, skup nakit, puna im je kuća mačaka, a ne pada im na pamet da čuju u kući dječije glasove.
“S jedne strane imamo roditelje koji nijesu planirali djecu, a dobili su ih, a s druge strane imamo puno porodica koje žele djecu, a nemaju ih. Samo je naš primitivizam razlog zašto ne odlučujemo da uzimamo djecu na hraniteljstvo, koje ne znači hraniti, već čuvati, brinuti se”, rekao je Rambo na skupu organizovanom u okviru kampanje promocije hraniteljstva, Svako dijete treba porodicu.

Prema njegovim riječima, kuća ne treba da se mjeri brojem prozora, soba ni koliko ima kupatila, već da se diči brojem dječijih glasova u njoj.

U tom smislu, dodao je, u Crnoj Gori imamo sreću, jer postoje porodice bez djece i djeca bez porodica.

“Potrebno je samo to dvoje spojiti i pokazati da procedura nije toliko komplikovana“, poručio je čuveni kantautor.

Skup Dani otvorenih vrata upriličen je u organizaciji Ministarstva rada i socijalnog staranja i okupio je Kotorane kako bi dali podršku i direktno se uključili u kampanju Svako dijete treba porodicu, koju taj Vladin resor sprovodi uz tehničku podršku UNICEF-a.

U Crnoj Gori oko 370 djece odrasta u institucijama, jer se njihovi biološki roditelji ne mogu starati o njima.

Direktor Centra za socijalni rad Vasilije Todorović podsjetio je da u Kotoru danas postoji šest srodničkih  hraniteljskih porodica, a nesrodničkih je bilo dvije u bližoj prošlosti.

Šef UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks ponovio je da je svakom djetetu potrebna pažnja, razgovor i ljubav svakog sata i svakog dana a najznačajnija odluka koju Vlada može da donese, a koja ima najveći uticaj na ljudska prava i dobrobit ljudi, jeste odluka o brizi za dijete koje je bez roditeljskog staranja.

“Svjetska istraživanja, rađena tokom posljednjih  50 godina pokazuju da se smještajem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom i toplinom porodice“, zaključio je Perks.

Kampanja Svako dijete treba porodicu je dio šire reforme sistema socijalne i dječje zaštite koja omogućava socijalno ugroženoj djeci, kao i djeci sa smetnjama u razvoju da budu zbrinuta na hraniteljstvu. Vlada Crne Gore sprovodi višegodišnju reformu uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku pomoć Evropske unije.

Izvor: SkalaRadio

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply