Roditeljski kutak ugostio glavnu sestru jedinice za neonatologiju

Glavna sestra u jedinici za novorođenčad Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Podgorici Milica Dukić bila je večeras gost u Savjetovalištu za roditelje, Roditeljski kutak u kojem je razgovarala sa budućim i sadašnjim mamama.

Ona je govorila o periodu nakon porođaja, vremenu koje majke i bebe provedu na GAK-u Kliničkog centra,  ali i dojenju i njezi novorođenčeta, tj svemu onome što ih čeka nakon izlaska iz porodilišta.

Udruženje Roditelji jednom mjesečno organizuje okupljanja roditelja u Donatorovoj prodavnici Kidsland na Starom Aerodromu u Podgorici.

U Roditeljskom kutku se okupljaju i trudnice i porodilje iz Družionice za mame, koja je nedavno oformljena.

Kroz Roditeljski kutak udruženja Roditelji roditelji mogu da dobiju infomacije o tome šta ih čeka u toku trudnoće, nakon rođnja bebe ali i u vezi dojenja  – šta je normalno i oko čega ne treba brinuti, i kako savladati male prepreke koje se tokom dojenja mogu javiti….

Sa roditeljima jednom mjesečno razgovaraju ljekari – pedijatri, neonatolozi, psiholozi, ginekolozi…. medicinske i patronažne sestre, babice ali i majke koje imaju iskustva sa dojenjem i uspješno su prevazišle male i velike probleme na koje su nailazile u toku dojenačkog staža.

Do sada su naši gosti bili neonatolog Danojla Dakić, patronažna sestra Senka Bulatović, ginekološko-akušerske sestre i fizioterapeutkinje Milena Bakić i Aleksandra Vukadinović i medicinska sestra Dajana Zlatičanin, pedijatar Nina Mandić, psihologi porodični terapeut Marica Stijepović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Milica je ba? profesionalac koji voli svoj posao. Takav sam utisak stekla. Nakon ovog poro?aja do?la je u sobu i savjetovala me je o dojenju kako ?to.I tako svaku porodilju ponaosob. To nijesam do?ivjela nakon prvog poro?aja. Stvari se mijenjaju polako ali u pravom smjeru.

  2. Lijepo ZBORE ove medicinske sestre, sve to idlicno zvuci, ali pitajte samo koliko porodilja ne doji upravo zato sto su ih te neobrazovane, nezainteresovane sestre iz GAK-a ubijedile da ?nemaju mlijeka?, da imaju ovakve ili onakve bradavice i slicne gluposti. Svako ko je imao priliku da vrijeme provede na GAK-u zna koliko su te sestre ?zainteresovane? da pomognu porodiljama da uspostave laktaciju, pa mnoge porodilje odlaze u dubokom ubjedjenju da ne mogu da doje (dok je, u realnosti, vrlo malo uzroka nemogucnosti dojenja). I ne mogu da vjerujem da Vi, ?roditelji.me? sve to znate, a da se pravite ludi. Upravo ti i takvi ?eksperti? koje Vi pozivate da ?sire znanje? na slicnim okupljanjima nece nikoga nista nauciti, jer se u praksi nisu pokazali kao neko ko je strucan i ko zeli da istinski pomogne porodiljama (o tome, izmedju ostalog, govori i procenat zena koje (iskljucivo) doje svoju djecu do 6. mjeseca).

  3. Lijepo ZBORE ove medicinske sestre, sve to idlicno zvuci, ali pitajte samo koliko porodilja ne doji upravo zato sto su ih te neobrazovane, nezainteresovane sestre iz GAK-a ubijedile da ?nemaju mlijeka?, da imaju ovakve ili onakve bradavice i slicne gluposti. Svako ko je imao priliku da vrijeme provede na GAK-u zna koliko su te sestre ?zainteresovane? da pomognu porodiljama da uspostave laktaciju, pa mnoge porodilje odlaze u dubokom ubjedjenju da ne mogu da doje (dok je, u realnosti, vrlo malo uzroka nemogucnosti dojenja). I ne mogu da vjerujem da Vi, ?roditelji.me? sve to znate, a da se pravite ludi. Upravo ti i takvi ?eksperti? koje Vi pozivate da ?sire znanje? na slicnim okupljanjima nece nikoga nista nauciti, jer se u praksi nisu pokazali kao neko ko je strucan i ko zeli da istinski pomogne porodiljama (o tome, izmedju ostalog, govori i procenat zena koje (iskljucivo) doje svoju djecu do 6. mjeseca).

  4. Milica je bas profesinalac. Vrlo je uredna, strpljiva i svakoj u sobi je pojedinacno davala savjete kako se doji i odgovarala na svako pitanje u vezi dojenja i sl. U box je jako pazljiva prema bebama. Kad su nam rekli da cemo da izadjemo iz porodilista svakoj ponaosob je objasnila kako da se beba postavi da spava, na koliko da se hrani, presvlaci i sl, meni je prva beba i njeni savjeti su mi bas bili od pomoci.

  5. marijana_urosevic

    Tamo sam se porodila 04.03.2013.god. I mogu da kazem da nemam nikakav pozitivan komentar o Milici i njenim koleginicama . Cak su toliko surove i bezobrazne prema zenama da je to strasno. Upravo je mene ubjedjivale da nemam mlijeka i da temperatura koju sam 2 dana imala nije zbog grudi i sl gluposti . Na pricu su mnogo ljubazne a na djelu nikakve . Otpustena sam iz bolnice pod temperaturom i zavrsila na longacefu jer sam vec tamo zaradila mastitis na koji niko nije reagovao . Najsmjesnije od svega mi je bilo kad sam u otpusnoj listi procitala “uspjesno” uspostavljeno dojenje. Kad sam to na putu do kuce procitala , nije mi bilo dobro. Ako su se ove zene koje doticnu i njene koleginice hvale posle mene porodile, drago mi je da se nesto promjenilo. A ako nisu , onda se pitam mozda je bio problem samo sa zenama iz sobe u kojoj sam ja bila , mozda im nismo bile simpaticne! 🙂

  6. Ja bas mislim da je kritika neophodna, jer kako se one ponasaju to je surovo, otpustena iz bolnice pod temperaturom, u bolnici nisu imali tabletu da mi daju, pa je moj suprug iz Budve dolazio u 21h da mi donese. Receno mi je da temperatura nije zbog grudi i da nemam mlijeka, a zavrsila sam na longacefu. Prvorotka sam, otpustena iz bolnice bez i jedne rijeci o njezi bebe, jednu rijec mi nisu rekle, a u otpusnoj listi pise, da je sve objasnjeno i sto je najzalosnije pise, uspjesno uspostavljena laktacija! Sram ih bilo.

  7. A da vidjela sam pozitivne komentare o sestri Milici, ja sam se porodila 04.03.2013. Obratila sam joj se za pomoc, i receno mi je da ce mi pomoci babice iz box-a a od toga nista nije bilo , osim njenih par recenica. Ako su se ove zene sto je hvale posle mene porodile, drago mi je da se nesto promjenilo, a ako su se porodile prije mene, onda im zene iz sobe u kojoj sam bila ja, nisu bile simpaticne 🙂

  8. brajan2012

    Prvo zelim da iskoristim ovu priliku da srdacno pozdravim kompletno osoblje u jedinici za neonatologiju. Mislim da nije u redu da govorimo o ovakvim i onakvim uslovima. Odabrali smo zivot u ovoj zemlji koja u ovom trenutku nudi ove standarde i tome se moramo prilagoditi. Svako od nas ima legitimno pravo da se porodi u renomiranim medicinskim centrima u svijetu, na ovaj ili onaj nacin, uz pomoc novih savremenih tehnologija, pa ko voli neka izvoli. Sigurno da ce, sa boljom ekonomskom situacijom i uslovi na GAK-u biti bolji. Meni kao majci je bilo najvaznije da se dijete zdravo i normalno rodilo, da je sve proslo kako treba, i nisam ocekivala da se iko posveti meni posebno kao zeni koja se porodila. Podsjeticu, bebe su one kojima se potrebno posvetiti, a ne mi. Savjeti oko njege bebe, oko dojenja i drugi korisni i neophodni savjeti se daju tokom trajanja trudnoce, zena se na to detaljno priprema, posebno ona koja je prvi put postaje majka. Dakle, ne ocekujmo skolu dojenja, kurs njege i podizanja djeteta, jer to je obaveza majke bilo da se porodila u medicinskom centru, ili na selu bez strucne njege i pomoci. Sto zelim da kazem, sama cinjenica drage mame, da ste darovale jedan novi zivot, privilegija koja je samo data nama, cini nas dovoljnom srecnim, vaznim i posebnim. I to su nam omogucili upravo u zaposleni uGAK-u. Da ostvarimo najljepsi san, da budemo ono sto niko na ovom svijetu ne moze biti. Da budemo majke. Mislim da im trebamo pokazati malo zahvalnosti, onaj minimum koji nikad nece biti dovoljan za ono sto su oni nama omogucili. Poseban pozdrav sestri Milici od naseg malog Brajana!

    • Ne bih se sa Vama slozila u vise tacaka. Prva i osnovna stvar ja kao gradjanka ove zemlje nemam izbor nego MORAM da placam zdravstveno osiguranje drzavi, a uglavnom ga ne koristim jer je sistem takav kakav je. Da se porodim nijesam imala dje bez u Klinicki ili neko drugo drzavno porodiliste. Dakle niko me ne pita, moram da placam, nemam drugi izbor, i ne trebam da se zalim ili trazim osnovne uslove u skladu sa vijekom u kojem zivim?!Drugo, Klinika za ginekologiju i akuserstvo nije NEONATIOLOGIJA nego klinika za majku i bebu, cijeli pravac u medicini se samo koncentrise na zdravlje majke i bebe, tako da majke nista manje jesu vazne odnosno ne bi trebalo da budu mediinskom osobolju, a koliko su nama bebe vazne nema potrebe pricati, to nema veze sa zdravstvenom zastitom i to dvoje ne treba ,mijestati. To sto kao majka ocekujem da se pitam sa zdravljem svoje bebe, kad ce i cime ko da ga hrani i slicne stvari, nijesu razmazenost nego moje pravo, koje imam cak i pozitivnim propisiIma ove drzave. I trece – dzaba vam sva literatura, edukacija i priprema za bebu jer beba i porodjaj i trudnoca nije nesto sto se uci, nego živi. Možete se informisati koliko hoćete ali kada se porodite i uzmete bebu, sve izgleda i sve je drugacije, sto se pokazalo u vecini slucajeva. A naravno da se treba edukovati i pripremiti, pa 21. je vijek a informacija sa svim stana ne fali. I na kraju – nIjesu nam u GAK-u omogucili da ostvarimo najljepsi san, mi smo to sebi omogucili, a oni su tu zbog nas valjda,uostalom mi im platu dajemo

  9. Milica je bila ta koja me je hrabrila da dojim svoje dijete iako nisam imala nikakvih problema niti dilemma. Medjutim, doktorica mi je rekla da “ne mogu sve majke da doje” i da ipak dohranjujem svoje dijete prvih 5-6 dana nakon dojenja jer je “izgubio puno nakon rodjenja, cak 10%!”. U dogovoru sa tom istom Milicom sam slagala doktoricu da hocu, ali mi nije palo na pamet da to uradim. Na kontroli za 6 dana je povratio porodjajnu tezinu samo na mom mlijeku.

  10. sve je ovo jako lijepo na rijecima… ja se jos norodila al sam odrzavala trudnocu, sestra Milica je dosla samo jednoj porodilji, koja je usput doktor, da objasni kako se doji beba i sta se desava dok cekaju premjestaj u porodiliste…

Leave a Reply