Važnost vitamin D u razvoju djeteta

PIŠE:  dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica vitamind

Vitamin D je veoma važan vitamin za normalan  rast i razvoj djece, a jesenjim i zimskim danima nam treba više vitamina D.

U stvaranju vitamina D veliku ulogu ima sunce. Provitamin D (prethodnik vitamina D) se nalazi u koži, pa se pod djejstvom ultraljubičastog zračenja pretvara u vitamin D. Znači, jedan dio vitamina D djetetov organizam sam stvara, ali mu treba sunce da bi se „aktivirao“ u koži i obavio svoje važne funkcije.

Koje su uloge vitamina D?

– neophodan  je za metabolizam kalcijuma i fosfora.Vitamin D pospješuje preuzimanje kalcijuma u crijevima ali i njegovu ugradnju u kosti. Bez kalcijuma ali i fosfora, nema zdravih kostiju i zuba. Osim što daje čvrstinu kostima,važan je i za normalno funkcionisanje srca,mišića i nerava;

– jedan je od faktora koji „daje snagu“ djetetu jer pozitivno utiče na rad mišića i nerava;

– važan je i za kožu – pospješuje diobu ćelija kože i tako učestvuje u njenoj regeneraciji;

– ima ulogu u dobrom funkcionisanju imunološkog sistema;

– važan i za normalno stvaranje i funkciju insulina u pankreasu,tako da utiče i na metabolizam šećera i njegovo bolje sagorijevanje

Mogu li bebe bez dodatka ovog vitamina u prvoj godini života?

Bebe moraju dobijati vitamin D do kraja prve godine života.Kako ga nema u majčinom mlijeku, a u našem podneblju nije moguće zdravo izlaganje beba suncu, to je neophodna njegova nadoknada.

Šta se dešava kad nema dovoljno vitamina D?

Može nastati ozbiljna bolest koja se zove rahitis. Kosti su meke, lako savitljive, deformišu se glava, grudni koš i duge kosti nogu i ruku. Pored toga dovodi do nedovoljne mišićne snage.

Koje namirnice sadrže vitamin D?

Vitamina D ima puno u ribi – skuša. losos, haringa, zatim u mlijeku i mlječnim proizvodima, žumancetu,iznutricama, pečurkama…

Može li se pretjerati sa ovim vitaminom?

Naravno da može. Dovoljna je jedna kap uljanog rastvora vitamina D ili tri kapi AD vitamina (svejedno za šta ćete se odlučiti). Ova prevencija obično traje do navršene prve godine života bebe ili malo duže ako navršavaju godinu u toku zime.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply