Sergej Ćetković: Srećno i bezbrižno djetinjstvo svakom djetetu

cetkovicCrnogorski pjevač Sergej Ćetković pozvao je građane da pobijede sredinu u kojoj žive i predrasude koje ona nosi i doprinesu da kao društvo obezbijedimo porodicu, tj. srećno i bezbrižno djetinjstvo svakom djetetu.

On je na promociji hraniteljstva u okviru UNICEF-ove kampanje Svako dijete treba porodicu, održanoj u Kulturno-infomativnom centru „Budo Tomović“ upitao šta može biti važnije od toga.

Ćetković je danas razgovarao sa  hraniteljima u Crnoj Gori, i ocijenio da su oni iskreni borci za srećno djetinjstvo i pravi šampioni djece.

„Nadam se da će ova kampanja inspirisati i druge građana da vam se pridruže“, kazao je Sergej Ćetković koji je istakao da je on „ponosni otac dvije predivne djevojčice“.

Popularni pjevač je druga slavna ličnost koja se pridružila ovoj kampanji  i postala njen prijatelj, nakon što je to u oktobru, uradio britanski glumac Nikolas Lindharst, poznatiji kao Rodni iz serije Mućke.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks je naveo da su svakom djetetu potrebna pažnja, razgovor i ljubav, i to svakog sata i svakog dana, a djeci koja žive u domu osnovno ljudsko pravo na život u porodici je uskraćeno.

On je dodao da svjetska istraživanja, koja su rađena posljednjih 50 godina, pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u radnom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju.

„Korist koju od hraniteljstva imaju djeca, porodice i zajednica je nemjerljiva“, istakao je Perks i dodao da je ovaj vid zbrinjavanja djece i ekonomski efikasnije jer je tri puta jeftinije od smještanja djece u instituciju.

Pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Goran Kuševija kazao je da se od 2008. do 2012. godine, broj djece koje su smještene u porodicama povećao za 38 odsto, ali da je smanjen broja djece smještenih u institucijama za oko 20 odsto.

„Jačanje prirodne porodice, pružanje podrške majci i djetetu, stvaraju se uslovi za njihovu veću socijalnu i finansijsku samostalnost. Ovo su jedni od prioriteta u nerednom periodu. Nastavićemo i dalje sa snaženjem hraniteljstva u okviru proširenja porodice i razvoja standarda profesionalnog hraniteljstva, s posebnim akcentom na djecu od novorođenčadi do trogodišnje djece“, istakao je planove Ministarstva rada i socijalnog staranja, pomoćnik ministra Goran Kuševija.

Svoje životno iskustvo djetinjstva u hraniteljskoj porodici, sa prisutnima je podijelila Jelena Krstajić koja je rekla da „se sada kao tridesetjednogodišnjakinja osjeća kao formirana ličnost“.

„U svom životu, u hraniteljskoj porodici, nisam mislila da sam i po čemu drugačija od djece koja su imala roditeljsko staranje“, rekla je Krstajić i dodala da je posebno bila ponosna prilikom sklapanja novih prijateljstava i upoznavanja novih drugara sa činjenicom da nema roditelje.

Marija Lepović i Damir Numanović iz Centra za socijalni rad Podgorica objasnili su prisutnima šta je to hraniteljstvo, ali i odgovorili na mnogobrojne nedoumice koje su imali okupljeni u KIC-u.

Izvor: Portal Analitika

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply