Vaške u djetetovoj kosi – šta raditi?

vaske

Česta je pojava da djeca u školi ili vrtiću pojave vaške i onda se mnogi roditelji i djeca ponašaju kao da je došlo do tragedije, a neki ćute i ništa ne preduzimaju. Važno je znati da vaške nisu posljedica loše higijene niti prljave kose.

Ako se u porodici, kolektivu, vrtiću ili u školi, otkrije da neko ima vaške, pedijatri preporučuju tretman kod svih članova porodice.

Samo tako se u potpunosti mogu istrijebiti uporni insekti, ali i jajašca (gnjide) iz kojih se izležu vaške.

Uklanjanje vaški počinje pranjem kose specijalnim, antipedikuloznim šamponima.

Šampon uklanja samo žive organizme, i zbog toga je poslije pranja, neophodno mehanički, češljanjem ukloniti i gnjide koje se lijepe na vlasi. Tretman šamponom se ponavlja za sedam dana, a u međuvremenu je važno da se svakodnevno kod djeteta pregleda vlasište kako bi se uklonile i najupornije gnjide.

U porodici u kojoj su se pojavile vaške, potrebno je nakon tretiranja glave svih ukućana oprati posteljinu, ćebad, peškire, odjeću koja se oblači preko glave kao i sve kape i šešire, ukosnice, trakice za kosu.

Vaške nisu problem samo kod ljudi koji ne brinu o ličnoj higijeni, već se vrlo lako prenesu i u najčistijoj kosi. Mogu da se dobiju i naslanjanjem glave uz glavu, što je čest način prenošenja kod školske i predškolske djece, ali i preko naslona u autobusima. Ako se ne unište na vrijeme, brzo se razmnože, a najčešće se javljaju na sllepoočnicima, iza ušiju i na zatiljku.

Vaške su sitni paraziti, insekti koji žive samo u ljudskoj kosi. Ne pojavljuju se ni na jednom drugom dijelu tijela niti na životinjama. Vaške se veoma brzo kreću po glavi, tako da se pričvrste i prelaze s vlasi na vlas.

Čvrsto se priljube, pa se teško skidaju sa kože glave i iz kose. Vaške se ne ukopavaju u kožu. Hrane se samo ljudskom krvlju i to nekoliko puta dnevno.

Odrasle ženke polažu jajašca (gnjide) na donjem dijelu vlasišta u blizini kože, obično ne dalje od 1.5 centimetra od korijena dlake. Jajašca se pomoću izuzetno jakog ljepila pričvrste za vlas.

Vaške u kosi ne prenose nikakve bolesti. Intenzivno češanje može izazvati rane na koži glave, ali se to rijetko događa. Roditelji ne treba da previše brinu ako se kod djeteta pojave vaške. Ima puno gorih zdravstvenih poremećaja od vaški u kosi. Odrasli se, više nego djeca, zaprepaste kad nađu ove parazite. Takva zaprepaštenost predstavlja neopravdano burnu reakciju s obzirom na prijetnju koju vaške predstavljaju u smislu ugrožavanja zdravlja.

Ono što kod pojave vaški najviše škodi je krivo korištenje hemikalija kad se pokušavaju otkloniti. Kod nekih osoba, koža glave može burno reagovati na duže korištenje hemikalija.

Roditelji, u svom očaju, mogu da pribjegnu korištenju sredstava koja nisu testirana za ljudsku upotrebu i za koje se nije ustanovilo da li uopšte pomažu kod vaški u glavi.

Prije nego odlučite vaške otklanjati pomoću hemikalija, razmislite o sljedećem:

  • Provjerite da li ima vaški u kosi i, ako ih nema, nemojte koristiti nikakav tretman.
  • Hemijski tretman se ne smije koristiti kod beba mlađih od dvanaest mjeseci, trudnica ili dojilja, niti kod osoba s upalnim promjenama na koži glave. Za savjet se obratite zdravstvenom radniku. Pazite da hemijski proizvod ne uđe u oči.
  • Mnogi proizvodi imaju jak miris. Supstanca koja ima jak miris, ako je dugo vremena da je ostavite u kosi, može iritirati dijete.
  • Kod korištenja komercijalnih proizvoda za otklanjanje vaški, svakako prvo pročitajte naljepnicu i strogo se pridržavajte uputstva za korištenje.
  • U svom očaju i želji da uništite vaške, možete pasti u iskušenje da nanesete više od preporučene količine. Međutim, povećavanje doze nimalo ne utiče na kvalitet i rezultat tretmana.
  • Na glavu djeteta nemojte nanositi insecticide, metil alkohol niti kerozin.
  • Nemojte kosu nakon tretmana sušiti fenom, jer proizvod može zbog topline izgubiti efikasnost.
  • Nemojte ponovo prati kosu 1-2 dana nakon tretmana.
  • Nanesite proizvod na sve dlake kose i dobro utrljajte, ostavite 20 minuta, i iščešljajte kvalitetnim češljem za otklanjanje vaški,a ostatke preparata brišite papirnom salvetom.
  •  Ako primijetite uginule vaške, znači da je to sredstvo dobro djelovalo.

Ali važno je zapamtiti da ni jedno sredstvo ne ubija jajašca, pa svaki hemijski preparat treba ponovno nanijeti sedam dana kasnije, čime se otklanjaju vaške koje su se možda izlegle nakon prvog tretmana.

Ako primijetite žive vaške, izgleda da to sredstvo nije koristilo. Pokušajte s nekim drugim preparatom, koji ima drugačiju aktivnu hemikaliju (pro

čitajte na naljepnici) ili pokušajte metodu stavljanja omekšivača za kosu i iščešljavanja.

Metoda omekšivača i iščešljavanja (Comb and conditioner method)

Vaške dišu kroz male otvore na zatku. Kad na kosu, a time i na gnjide, nanesemo gustu i sluzavu supstancu, ti otvori se zatvore i vaška prestane da diše oko 20 minuta. Mada vaške na žalost ne uginu ovim tretmanom, to ih uspori pa se lakše može otkloniti.

Nitbusting je metoda otklanjanja vaški iz kose pomoću gustog češlja i omekšiva

ča za kosu (ili sličnog ljepljivog sredstva). Ovom metodom nećete ubiti vaške niti njihova jajašca, ali ih korištenjem kvalitetnih češljeva za vaške možete iščešljati.

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply