Škola Kekec nema grijanje, roditelji kreću u akciju

dopisBaranka Radisavka Drešić, čije dijete pohađa osnovnu školu Kekec u Sutomoru, pokrenula je akciju prikupljanja novca za obezbjeđivanje grijanja u toj obrazovnoj ustanovi.

Ona planira, kako je objasnila u dopisu podijeljenom roditeljima, da se od prikupljenog novca obezbijedi kupovina novih ili polovnih termoakomulacionih peći ili uvođenje sistema parnog grijanja, ukoliko odziv donatora bude zadovoljavajući.

Drešić je napisala da na sebe preuzima tešku i nezahvalnu obavezu prikupljanja novca ali da vjeruje da postoji puno ljudi koji žele da riješe ovaj dugogodišnji problem jedine osnovne škole u Sutomoru.

Njena porodica je, kako je navela, djelimično riješila pitanje grijanja u učionici njenog djeteta ali smatra da pojedinačne akcije ne mogu pomoći rješenju problema na nivou cijele škole već da je potrebno da se uključi cijela zajednica da bi djeca i zaposleni radili u toplim učionicama.

“Vjerujte naša djeca dana uče, odgovaraju, pišu pismene zadatke u jaknama, sa rukavicama na rukama, i kapama na glavi, drhteći od hladnoće”, napisala je Drešić.

Ona je objasnila da obezbjeđivanje novca uz pomoč donacija nije njena ideja već da postoji od ranije ali da nikada nije pokrenuta i osmišljena od početka.

U toku akcije prikupljaja novca, svi zainteresovani mogu od danas do 19. decembra da uplate novac na žiro račun škole 505-4013- 560 sa naznakom grijanje, ili da Drešić daju novac u holu škole svakog radnog dana od 12 do 14 sati.

Osnovna škola Kekec je vjerovatno jedina osnovna škola na području opštine Bar koja nema centralno grijanje, a učionice se griju pomoću klima uređaja i kvarcnih peći, što nije dovoljno za adekvatno zagrijavanje.

Zbog ovog problema, nekoliko roditelja djece koja pohađaju ovu školu obratilo se početkom godine Ministarstvu prosvjete, i ukazalo na “katastrofalno stanje” u jedinoj školi u Sutomoru.

Roditelji su tada kazali da je nedopustivo da djeca nastavu pohađaju u učionicama koje podsjećaju na hladnjače, i da se jedan broj djece razbolio zato što grijanja u školi ima povremeno.

Leave a Reply