Obrazovanje u srednjim školama u Crnoj Gori među najgorima

NASTAVANajbolje obrazovanje u srednjoškolskim institucijama u zemljama regiona imaju Srbija i Hrvatska, a najlošije Albanija i Crna Gora, pokazao je najnoviji Izvještaj o tranziciji za 2013. godinu Evropske banke za obnovu i razvoj.

U izvještaju su navedeni podaci o kvalitetu obrazovanja u srednjoškolskim institucijama u 29 država svijeta, prenosi Anadolija.

Jedina država koja je iznad tranzicionog prosjeka, a nije članica Evropske unije je Srbija.

Kvalitet obrazovanja u srednjim školama u Srbiji najbolji je u regionu, nakon koje slijedi Hrvatska, pa onda Bosna i Hercegovina, ali ona ipak ne zadovoljava prosjek zemalja u tranziciji.

Nakon navedenih država, slijede Makedonija, Crna Gora i Albanija, u kojima je zabilježeno znatno nekvalitetnije obrazovanje u srednjim školama.

Izvještaj pokazuje da su tranzicione države u malom zaostatku u odnosu na razvijenije i to u oblasti srednjoškolskog obrazovanja.

Vodeća zemlja prema kvalitetu obrazovanja je Estonija, koja se nalazi iznad prosjeka EU, nakon koje slijede Mađarska, Poljska, Rusija, Slovačka, Latvija i Slovenija.

S druge strane, među državama u tranziciji najlošije obrazovanje u srednjim školama imaju Albanija, Gruzija, Moldavija i Crna Gora.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. LaDonna

    Ovo je zaista porazavajuc podatak za nasu drzavu, za nasu djecu i buducost… Pitam se sta ce biti reakcija na ovakve fakte,,,? Iskreno se nadam de nalezni shvatiti ozbiljnost ovog problema i krenuti u reformu u pravom smislu rijeci.

Leave a Reply