Počinje inicijativa za otvaranje prve Biblioteke igračaka

bibliotekaUdruženje Roditelji objavilo je početak kampanje za otvaranje prve Biblioteke igračaka u CrnojGori – Igračkoteke, čiji je cilj da omogući bolju dostupnost igračaka što većem broju djece.

Biblioteka igračaka je zamišljena kao mjesto gdje će se igračke iznajmljivati na korišćenje djeci bez ikakve nadoknade, slično iznajmljivanju knjiga iz Biblioteke, i koja bi time predstavljala oblik podrške osnaživanju porodice na nivou lokalne zajednice. Biblioteka će posjedovati edukativne igračke namjenjene opštoj populaciji djece, ali i jedan broj igračaka za djecu sa smetnjama u razvoju, koje su skupe i često nedostupne.

Iz Udruženja je objašnjeno da je program okrenut djeci i porodicama iz svih socijalnih grupa, ali će prije svega omogućiti da djeca kojoj roditelji ne mogu da priušte igračke dobiju priliku da se igraju sa igračkama koje podstiču njihov razvoj i koje su odgovarajuće za njihov uzrast.

Pristup adekvatnim igračkama, kao značajnom činiocu razvoja djece, posebno na predškolskom i ranom školskom uzrastu, često je ograničen posebno djeci iz socijalno ugroženih porodica, upravo zbog nedostatka sredstava za nabavku igračaka koje podstiču razvoj djeteta.

Planirano je da se igračke mogu iznajmiti djeci uzrasta od 0 do 14 godina, ali će oni moći sa njima da se igraju i u prostoru u kojem će biti smješetena Igračkoteka. U prostoru Biblioteke biće organizovane i radionice za djecu i roditelje, čitalačke sesije i druge edukativne aktivnosti namijenjene osnaživanju porodice i edukaciji djece.

Predviđeno je da Prva biblioteka igračaka bude otvorena u Podgorici  i da bude finansirana od donacija kompanija koje primjenjuju principe korporativno odgovornog poslovanja, kao i uz podršku državnih institucija i javnihpreduzeća. S toga pozivamo sve zainteresovane da donacijama pomognu opremanje i rad Igračkoteke.

Udruženje Roditelji je već dobilo podršku šoping centra Delta City koji će krajem decembra biti domaćin humanitarnog događaja Slatki Sajam u toku kojeg će volonteri udruženja uz podršku nekoliko kompanija, ali i građana dobre volje, prikupljati  sredstva za opremanje prostora Igračkoteke.

Slatki Sajam biće organizovan pod sloganom Slatkiš po slatkiš… Igračkoteka!

Učesnici sajma biće kompanije i pojedinci koji su zainteresovani da doniraju svoje proizvode za koje će građani tokom sajma donirati sumu novca po svom izboru, i na taj način pomoći opremanje Biblioteke igračaka.

Koncept biblioteka igračaka u svijetu postoji još od 1935. godine. Ovakve ustanove se uglavnom finansiraju iz fondacija ili donacija građana i društveno odgovornih kompanija.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply