Nekontrolisano obavljanje nužde kod petogodišnjaka

djecaknasoljiPitanje od Ivane

Moj stariji sin kaki u gaće, a ima 5 ipo godina. Sve smo uradili da to prestane ali bezuspješno. Nalazi su svi u redu, a i kod psihologa je bio i sad samo po neki dan zna da preskoči to. Molim vas ako ikako možete da mi pomognete, jer treba da krene u školu, a ne znam sta da radim!

Odgovor od Milice Belade, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut

Prvo što treba da znate je da se radi o fazi, koja je kod Vašeg djeteta sada nastupila i kroz koju će Vaše dijete uspješno proći. Dakle, ta faza ima svoj kraj, samo treba istrajati i biti strpljiv dok prođe. Ono što iz pitanja nije jasno je, da li su ljekari razmatrali dijagnostikovanje enkompreze (poremećaja u defekaciji) ili smatraju da to nije slučaj kada je u pitanju Vaše dijete. Te informacije su značajne u tretmanu problema, tj. mogu da olakšaju pristup istom, naravno nakon što se potvrdi da nema nikakvih organskih uzroka za nekontrolisanom defekacijom.

U svakom slučaju, Vašem djetetu treba da bude jasno da ste mu podrška, da ste na istoj strani protiv problema, a ne da osjeća dodatan strah ili neugodnost od Vaše reakcije. Vi u stvari već imate rješenje problema u svojim rukama, a to su dani kada Vaše dijete uspije da se uzdrži od nekontrolisane defekacije. Potrebno je da veoma snažno nagradite te situacije, kao i da proanalizirate šta je to što mu pomaže u tome, do najsitnijih detalja. Kada shvatite šta je to, moći ćete da mu pomognete u stvaranju tih situacija, samim tim i da podstičete njegovo adekvatno ponašanje.

Ponekad je nekontrolisana defekacija način da se dijete izbori sa određenim stresnim situacijama u porodici, da reaguje na ponašanje drugih ljudi ili na vaspitne stilove koje primjenjujete. Ovakvo ponašanje je značajno češće kod dječaka nego kod djevojčica, između ostalog i zbog toga što se podržava i podstiče suzdržano ispoljavanje emocija kod dječaka, samim tim oni često neće tražiti toalet kada osjete potrebu za defekacijom, naročito ako su van kuće.  Zbog toga je veoma važno da oba roditelja budu uključena u rješavanje problema, možda čak i da se malo pojača uloga oca.

Obično su majke osobe koje su najviše pogođene ovim problemom, samim tim i najemotivnije reaguju, a to može da prolongira rješavanje problema. Dakle, ako postoje neka neslaganja između Vas i Vašeg supruga u ispoljavanju emocija prema djetetu, popustljivosti, doslednosti, pokušajte da se usaglasite – dobro je kada se Vaše dijete osjeća sigurnim u cijelom procesu. Prisjetite se i kako je sve počelo i da li početak takvog ponašanja djeteta možete dovesti u vezu sa nekom životnom promjenom.

Ako je slučaj da je Vaše dijete svjesno toga da radi nešto što ne bi trebalo i da takvo ponašanje koristi da bi za sebe ostvarilo neku korist možete koristiti sistem nagrađivanja i podsticanja na odgovorno ponašanje. Na primjer, napravite listu nagrada koje će stojati na vidnom mjestu u Vašem stanu ili kući (važno je da nagrade budu realne, ostvarljive i da se odnose na ono što Vaše dijete želi) i dozvolite Vašem djetetu da odabere nagradu koju želi sa tog spiska svaki put kada uspije da iskontroliše svoj nagon. Naravno, važno je i da preuzme odgovornost za svoje ponašanje tj. da će nakon svakon nekontrolisanja uslijediti, na primjer, simbolično učestvovanje u pranju veša i robe koje je nosilo kada nije uspilevalo da se kontroliše.

Ako se Vašem djetetu sve to dešava na nesvjesnom nivou, treba da znate da vika, kažnjavanje i nervoza nikako neće doprinijeti rješavanju problema. Tada je važno da prvo obratite pažnju na organski dio, da napravite detaljne preglede u dogovoru sa ljekarom da biste nakon eventualnog tretmana mogli da se fokusirate na psihološko jačanje i djeteta i Vas kao majke jer ste Vi osoba koja treba da sprovede toaletni trening – navikavanje na samostalno mokrenje i pražnjenje.

Tokom cijelog procesa je važno je da se dijete zdravo hrani, da jede kuvana jela, puno voća i povrća kao i da pije dosta tečnosti, najbolje vode, kao i da se izbjegavaju gazirana pića, slatkiši i sl. Redovno vježbanje i bavljenje nekim sportom će takođe djelovati pozitivno na uspostavljanje pravilnog ritma defekacije. Pored svega navedenog važan je Vaš pozitivan stav i sigurnost da će faza u kojoj je sada Vaše dijete biti uspješno prevaziđena.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply