Dan svjesnosti prijevremenog rođenja

orijevremenorodjeniU svijetu se danas obilježava Dan svjesnosti prijevremenog rođenja u toku kojeg se skreće pažnja na ovaj problem  sa kojim se suoči svako deseto dijete.

Prijevremeno ili prije 37. sedmice trudnoće rodi se godišnje oko 15 miliona djece. Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece u prva četiri sedmice života i drugi po redu (odmah nakon upale pluća) kod djece do pet godina starosti.

Ako želite da se pridružite roditeljima čija su djeca prijevremeno rođena i da sa njima podijelite iskustva i stavove to možete uraditi ovdje.

Jedan od milenijumskih razvojnih ciljeva UN-a, postavljenih za period 1990. – 2015. godine je smanjenje stope smrtnosti djece za dvije trećine. Iako je stopa smrtnosti od 1990. godine pala za 47 odsto, kako bi se postigao željeni cilj biće potreban brži napredak u tom smjeru.

Zbog toga se u toku ovogodišnje, treće godine obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjerava pažnja na akcioni plan Every Newborn , tj. globalni pokušaj poboljšanja zdravlja novorođenčadi i smanjenja smrtnosti majki i djece. Akcioni plan biće pokrenut u maju naredne godine uz podršku 50 organizacija pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a. http://www.everynewborn.org/about/

Za prijevremeno rođenu djecu izutetno je važno da im se pruži najbolja njega i ishrana. Majčino mlijeko je idealna hrana za djecu ali je još važnije za prijevremeno rođenu djecu. Velika razlika u stopi dojenja između nedonoščadi i zdrave novorođenčadi zabilježena je tokom otpusta iz bolnice kao i kraće trajanje dojenja, posebno kod nedonoščadi koja su rođena vrlo rano.

Nedonoščad imaju posebnu korist od majčinog mlijeka zbog nutritivnog sastava kao i emocionalne bliskosti koja se uspostavlja između majke i djeteta koji pospješuju djetetov razvoj.

Izvor: Roda.hr

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply