Čarobne osobine trudnog tijela

trudnotijeloIako se  uglavnom usredsredimo na negativnosti – umor, mučnine i proširene vene – vaše trudno tijelo zaista je nevjerovatna mašina. Sposobni ste za mnogo više nego što ste ikada smatrali mogućim. Slavite zbog toga svoja divna, trudna tijela, jer stvoriti u sebi novi život čudesna je stvar.

Raste snaga mozga

Svi smo čuli za rastresenost koja prati trudnoću. Istraživanja su ipak pokazala da se pronicljivost budućih mama u trudnoći povećava, kao i oštrina čula vida i sluha. Razmislite o tome kako mnoge žene do kasne trudnoće rade puno radno vrijeme, vode domaćinstvo i brinu se za stariju djecu. Neurolozi koji su vodili istraživanje vjeruju da su trudnički hormoni, posebno oksitocin, odgovorni za podsticanje mozga.

Bićete u boljoj formi nego ikada…

Tokom prvog tromjesečja volumen krvi poraste i do 60 odsto kako bi u matericu i do bebe stizalo dovoljno kiseonika i hranjivih stvari. Vaša pluća rade prekovremeno kako bi obezbijedila taj kiseonik, što poboljšava njihov kapacitet. Žene koje su bile aktivne prije trudnoće kažu da osjećaju da su u još boljoj formi. Neki stručnjaci smatraju da ta super forma traje još osam mjeseci nakon porođaja.

… i fizički jači

Uz poplavu estrogena i progesterona, vaše trudno tijelo takođe luči i veliku količinu muških hormona, uključujući testosteron. Ti hormoni jačaju vaše mišiće. Dodajte tome činjenicu da naokolo nosite bebu koja raste, posteljicu i svu tu dodatnu tečnost. Trudnoća je ustvari vježba za nošenje težine.

Dobijate besplatan tretman ljepote

Povećane nivoa hormona, posebno estrogena, usporavaju lučenje ulja i zaustavljaju uobičajeni ciklus opadanja i rasta kose, tako da će vam kosa izgledati gušće i sjajnije nego ikada. Mnogim ženama ojačaju nokti, kosa im je bujnija, a koža se pročisti od akni, posebno od drugog tromjesečja.

Možete uticati na raspoloženje svoje bebe

Bebu možete usrećiti čak i prije nego što stigne na ovaj svijet. Smijući se, u krvotok otpuštate hemikalije sreće. One prolaze kroz posteljicu pa beba takođe može uživati u njima i osjećati se mirno i opušteno.

Vaša će materica na kraju biti do 500 puta veća od svoje normalne veličine

Prije trudnoće vaša maternica je veličine kruške. Četrdeset sedmica kasnije porašće do veličine lubenice.

Mogli biste lakše doživljavati orgazme

Dodatna krv i hormoni koji jure vašim tijelom mogu uzrokovati oticanje genitalija i povećati njihovu osjetljivost, čineći buduće mame sklonijima seksualnom uzbuđenju. Štoviše, mnoge trudne žene kažu da su im orgazmi postali jači i češći. Vrijeme potrebno da se nakon vrhunca smirite može se dosta produžiti, posebne u posljednjem tromjesečju.

Uštedjet ćete na računima za grijanje…

… kao i na trudničkim kaputima. Temperatura tijela trudnice prirodno je viša zahvaljujući unutrašnjem sistemu grijanja od bebe, hormona, povećanog volumena krvi i metabolizma.

Izvor: pitajmamu.hr

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply