10 dječijih zapovjesti roditeljima

roditeljiidijete

Američki psiholog Kevin Leman, autor preko 40 knjiga, sastavio je spisak od 10 poruka koje savjetuje roditeljima da u odgoju uvijek imaju na umu. Koja vam se od njih najviše sviđa?

  1. Moje ruke su male, molim vas ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu. Moje noge su male, molim vas usporite da bi mogla/mogao da vas pratim.
  2. Moje oči ne gledaju na svijet kao vaše, dozvolite mi da istražujem bezbjedno. Ne ograničavajte me bespotrebno.
  3. Posao će uvijek biti tu. Ja sam mali/mala samo kratko – molim vas nađite vremena da mi objasnite na koji način funkcioniše ovaj divan svijet, i radite to sa zadovoljstvom.
  4. Moja osjećanja su krhka i nježna – molim vas odgovorite na moje potrebe, nemojte me grditi po cijeli dan (ni vi ne biste željeli da vas neko stalno grdi zbog vaše radoznalosti). Odnosite se prema meni onako kako biste voljeli da se drugi odnose prema vama.
  5. Ja sam vaš specijalni dar, i tako me i shvatite. Dozvolite mi da odgovaram za svoje postupke, dajte mi smjernice koje će mi pomoći kroz život i vaspitavajte me uz puno ljubavi.
  6. Potrebno mi je vaše ohrabrivanje da bih rastao, ali ne i hvaljenje. Budite oprezni sa kritkovanjem, zapamtite da treba kritikovati moje postupke, a ne  mene kao osobu.
  7. Dozvolite mi da sam donosim odluke. Dozvolite mi da pogriješim.  Tako ću jednog dana biti spreman da donesem ispravne životne odluke.
  8. Molim vas nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da svojim zalaganjima nijesam ispunio vaša očekivanja.  Znam da je teško, ali molim vas nemojte me upoređivati sa mojim bratom ili sestrom.
  9. Molim vas nemojte se plašiti da odete negdje na vikend zajedno. I djeci je potrebno da se malo odmore od roditelja kao što i roditelji trebaju odmor od djece. To je uostalom i način da pokažete nama djeci da je vaš brak nešto posebno.
  10. Molim vas, volite me i onda kada iznevjerim vaša očekivanja.

Leave a Reply