Zabrinjavajući podaci o broju maloljetnica koje rađaju djecu

trudnocadijeteU svijetu svakake godine dva miliona djevojčica prije 15 godine života rodi dijete, a prognoza je da će do 2030. godine ta brojka biti povećana na tri miliona godišnje ako nešto ne bude preduzeto.

Od 7,3 miliona djevojaka mlađih od 18 godina koje godišnje rode dijete, umre 70 hiljada  zbog nezrelosti organizma.

Očevi djece rijetko su njihovi vršnjaci jer svega 9 od 10 adolescentskih trudnoća nastaje u braku i sličnim vezama, pokazao je najnoviji izvještaj Populacionog fonda Ujedinjenih nacija(UNFPA).

Više od 90 odsto ih potiče iz najsiromašnijih regija Subsaharske Afrike, Južne Azije i Južne Amerike. Tamo rađa svaka peta djevojčica prije osamnaeste godine života, pa se broj žena od 20 do 24 godine s majčinskim iskustvom prije osamnaeste penje na 36,4 miliona, procjenjuje UN, s najviše njih u Južnoj Aziji (17,4 milijuna).

Kada je postala majka, mala Meksikanka Edith bila je stara samo 10 godina i 10 mjeseci. Peruanka Laura Marina rodila je s navršenih 10 godina i 7 mjeseci. Tajlandska djevojčica Vanvisa Janmuk postala je mama sa samo 9 godina. U Hrvatskoj je nedavno 13-godišnja Romkinja donijela na svijet zdrave blizance, a u BiH je nedavno zabilježen slučaj 12-godišnje majke LJ. S. nedaleko od Doboja…

Djeca rađaju djecu, u dobu u kojem neka još vjeruju da bebe donosi roda. Najmlađa poznata mama na svijetu, Lina Medina iz Perua, nije znala ništa o dolasku djece na svijet, kada su joj 1939. carskim rezom izvadili iz stomaka zdravog dječačića – bila je stara samo 5 godina i 7 mjeseci, ali s potpuno razvijenim polnim organima. To sigurno nije znala ni mala šestogodišnja mama Jelisaveta iz Ukrajine ili 10-godišnja Mirta Fontora iz Argentine.

Izvor: TPortal.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply