Samohrani roditelji i uspostavljanje novih partnerskih odnosa

PIŠE: Milica Belada, dipl.psiholog, porodični psihoterapeut

samohraniroditeljiKada samohrani roditelj otpočne aktivniji socijalni život to najčešće znači da je uspješno prošao kroz faze tugovanja, ako je u pitanju razvod da se desio i emocionalni razvod i da sa bivšim supružnikom može da uspostavi korektne odnose, u svakom slučaju, osjeća se dovoljno snažno da može unaprijediti svoje životno funkcionisanje. Zavisno od toga da li se radi o samohranom ocu ili samohranoj majci reakcije sredine će vjerovatno biti različite. Ne mora biti prisutno u svakoj konretnoj situaciji ali generalno, sredina će mnogo bolje odreagovati na situciju kada samohrani otac odluči da stupi u nove partnerske odnose nego kada isto to pokuša samohrana majka. Najčešće je to zbog shvatanja uloge majke u našoj sredini. Zavisno od uzrasta i djeca ce različito reagovati.

Roditelj ne treba da se osjeća loše ako ima socijalni život. To ne znači da zanemaruje obaveze prema djeci ili da nije dobar roditelj. Život odraslog čovjeka koji ima djecu ne mora da se svodi samo na roditeljstvo. Unapređenje socijalnog života u kontekstu samohranog roditeljstva se najbolje sprovodi kroz postepeno uključivanje u rad različitih udruženja, kroz druženje sa kolegama sa posla, odlazak na školske izlete, aktivnost u školskom savjetu roditelja i sl. Na taj način upoznajete ljude koji znaju da ste i sami roditelj, tako da od početka znate da se družite sa ljudima koji vole djecu, imaju interesovanja slična vašim interesovanjima i sl.

Kada već ostvarite partnersku vezu sa nekom osobom nemojte žuriti da je upoznate sa djecom. U svakom slučaju djeca su na prvom mjestu i budući da su već pretrpjeli jedan gubitak ne treba ih izlagati dodatnim promjenama dok za to ne budu spremni. Ako je u pitanju prethodni razvod djeca će vjerovatno u toj situaciji pokazati lojalnost prema roditelju sa kojim ne žive. Uvođenje nove osobe u porodični život sigurno izaziva otpor kod djece i on se  može manifestovati na različite načine – otvoreno ili skriveno.  Ako je u pitanju gubitak roditelja, uvođenje nove osobe u porodični sistem za djecu  može značiti zaborav, postavljanje nekog drugog na mjesto roditelja i sl. Zbog toga sa morate biti vrlo strpljivi, pokazati  ljubav i razumijevanje za njihova osjećanja.

Zavisno od toga kakav odnos imate sa članovima primarne porodice, da li od njih dobijate podršku ili ne, kakve stavove oni imaju prema tome kada i na koji način treba zasnivati nove partnerske veze, bićete pod većim ili manjim pritiskom kada se to i desi. Generalno, ako ste odgojeni prema tradicionalnim vrijednostima vaši roditelji će vjerovatno negodovati zbog ponovnog upuštanja u partnerske veze. I tada je bitno uspostaviti nove granice u odnosu prema primarnoj porodici jer najčešće porodični sistem nije spreman za dodatnom promjenom.

Nemojte zaboraviti da je , bez obzira na to kakvi su vam ciljevi i obaveze, važno da se vi osjećate dobro pred samim sobom. Da možete sebe da sagledate kao osobu koja je snažna i hrabra, koja ima lične kvalitete koji je krase a na koju su, životno iskustvo i sticaj okolnosti uticali u smislu drugačijeg sagledavanja životnih perspektiva i ciljeva. To što ste samohrani rodietlji ne treba suštinski da vas određuje, utiče na vaše obaveze prema djeci, na životne okolnosti, ciljeve koje ćete birati ali ne i na vaše lično shvatanje sebe.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply