Crnogorac najavila skoro otvaranje novog porodilišta

DrSnezanaCrnogoracPortretHPorodilište Kliničkog centra Crne Gore biće vrlo skoro predato na upotrebu, na opšte zadovoljstvo zaposlenih ali i pacijentkinja, očekuje direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Snežana Crnogorac.

Ona je gostujući u jutarnjem programu Televizije Vijesti rekla da su građevinski radovi u završnoj fazi.

Prvi rok za završetak radova bio je kraj prošle godine, a posljednja najava otvaranja porodilišta koja je stigla od direktora Kliničkog centra odnosila se na septembar. Radovi na rekonstrukciji su počeli u junu prošlog ljeta.

Crnogorac je podsjetila da će u novom porodilištu ubuduće biti i sala za carske rezove, kao i odvojene prostorije za porođaje u kojima će porodilja biti sama sa  osobom koju ona izabere da bude sa njom, uz prethodne pripreme. Beba će u toj prostoriji biti sa majkom dva sata, koliko žene ostaju u porođajnoj sali nakon porođaja, nakon čega će biti smještene na odjeljenje akušerstva.

Crnogorac je pojasnila da je u toku renoviranje porođajnih sala, ali ne i akušerstva na kojem su smještene porodilje nakon porođaja.

»Trenutno imamo manji broj soba i veliku frekfenciju porođaja – preko 3,2 hiljade godišnje, a 32 kreveta. Smanjili smo maksimalno broj dana provedenih u porodilištu ali su sobe sa tri, nekada i sa 4 kreveta«, kazala je Crnogorac.

Ona je komentarišući ocjene iz UNICEF-ove analize Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori u kojoj se “zamjera” porodlištu u Podgorici to što bebe i majke nijesu zajedno smještene, navela da je zaposlenima na GAK-u najlakše da bebe budu sa majkama,  ali da za to moraju postojati dobri uslovi.

Crnogorac je pojasnila da su ih autori izvještaja zatekli u uslovima koji su privremeni, i da su im rekli da su ti privremeni uslovi jako dobro organizovani.

Ona je dodala da zamjerke u izveštaju koje su u vezi sa higijenom i nepimjenjivanjem prakse pranja ruku, nikao ne odnose na Klinički centar, jer je higijena kod njih na odgovarajućem nivou.

UNICEF-ova analiza koja je završena na proljeće, a objavljena početkom ljeta, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo su razmatrali u srijedu odnosno dio koji se odnosi na podgoričko porodlište.

»Porodlište Kliničkog centra je dobilo dosta visoke ocjene. S obzirom da su naše kolege bile uključene u izradu izvještaja mogli smo da vidimo koji je broj naše porodilište«,objansila je Crnogorac.

Prema njenim riječima, i broj carskih rezova je bio jedna od zamjerki izvještaja. Crnogorac tvrdi da Klinilčki centar kao tercijalni centar ima potpuno adekvatan broj carskih rezova, s obzirom da se bavi najvećim problemima. Imaju, kako je dodala, čak i manji broj od tercijalnih centara u Novom Sadu i Beogradu. Broj carskih rezova u porodlištu KC godišnje iznosi 23 odsto, a Crnogorac kaže da svjetske klinike bilježe procenat i do 30

Govoreći o dojenju i podršci dojenju u porodilištu direktorica GAK-a je ocijenila da je strašno važno da je majka motivisana da doji bebu

U GAK-u Kliničkog centra je povećan broj podoja, a traju po sat. Posljednji podoj u toku jednog dana se završva oko jedan sat poslije ponoći, a prvi počinje u šest.

»To je strašno mali vremenski period da je majka bez bebe, od jedan do 6 sati. Pa i kada smo kući najviše volimo kada nas neko pita kako je beba, a mi kažemo divna – noću spava«, kazala je Crnogorac.

Ona tvrdi da se majkama, posebno prvorotkama puno pruža kako bi krenule i održale dojenje. Crnogorac je ukazala na rezultate jedne studije da se sa dojenjem najčešće prekida nakon drugog mjeseca, a da prvo odustajanje uslijedi vrlo brzo, desetak dana nakon porođaja.

»Znači žene krenu, onda se malo zamore. Sve majke na početku ili skoro sve žele da doje. One koje ne žele one vam jasno dođu sa stavom da ne žele da doje, da imaju svoj život i svoj način podizanja djeteta i tu zaista ne možete da utičete«, kazala je Crnogorac.

Ona je navela i da se u GAK-u Kliničkog centra sve infomacije o bebama majkama daju 24 sata i da je u sobi neonatologa uvijek neka od majki koje se interesuje o zdravstvenom stanju svoje bebe.

Zaključak analize koju su radila dva međunarodna konsultanta i nacionalni tim od pet ljekara je da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u Crnoj Gori često ispod standarda, posebno što se tiče informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege majki i djece.

Dokument je urađen nakon posjete krajem prošle godine porodilištima u Podgorici, Cetinju, Kotoru, Beranama i Nikšiću.  Izradu studije je finansirao UNICEF, a rađena je za potebe Ministarstva zdravlja.

Gostovanje dr Crnogorac možete pogledati ovdje, uz izvinjenje zbog lošijeg kvaliteta snimka.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply