Respiratorne infekcije u trudnoći

prehladaRespiratorne infekcije uglavnom izazivaju virusi, kojima izuzetno “prijaju” niže temperature. Ima ih na stotine vrsta: od izazivača obične kijavice, do onih koji izazivaju ozbiljnija oboljenja. Smatra se da do oboljevanja dolazi usled rashlađivanja sluzokože, što dovodi do sužavanja krvnih sudova, pa sluzokoža ostaje bez dovoljno leukocita – vojske našeg odbrambenog sistema.

Bakterijske ili virusne infekcije?

Važno je obratiti pažnju na simptome. Pratioci bakterijske infekcije su visoka temperatura kao i crveno, zapaljeno grlo – gnojna angina. Virusi deluju na malo drugačiji način.

Na svom putu ubijaju ćelije u koje se nasele, vezuju se za gornji respiratorni trakt i izazivaju:

  • promuklost
  • kašalj
  • blago povišenu temperaturu
  • zamućenost očiju.

Kada su u pitanju virusi, promjene i tegobe duže traju (mogu da traju i dve do tri sedmice). Međutim, nikako nemojte da nagađate šta je pravi uzročnik oboljenja. Najbolje je da se odmah obratite ljekaru.

Povišena temperatura

Povišena temperatura je najčešće znak infekcije. Ukoliko se još nisu pojavili drugi simptomi bolesti, treba ih očekivati u najskorije vrijeme. Ako je temperatura blago ili umjereno povišena (ne prelazi 38,5 stepeni), ne treba je po svaku cijenu obarati – jer odbrambene snage organizma bolje funkcionišu pri povišenoj, nego pri normalnoj temperaturi (zato je imuni sistem i podiže). Dovoljno je povećati unos tečnosti, da ne bi došlo do dehidracije.

U slučaju visoke temperature, veća je šteta od koristi (što se tiče odbrambenih snaga organizma) – kako za majku, tako i za plod, pa je obavezno treba obarati. I to na vrijednost ispod 38 stepeni, a ne po svaku cijenu na normalu. Koji lijek uzeti? Najbezbedniji je Paracetamol (i njegove zamjene). Lijekovi na bazi acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol i slični), kao i Ibuprofen (Brufen) mogu da se uzimaju u I i II trimestru, ali su potencijalno opasni u III trimestru, jer blokiraju djejstvo prostanglandina (prirodnih supstanci čiji nivo raste pred porođaj i koje učestvuju u njegovom započinjanju), što može da uzrokuje produženje trudnoće. Takođe, ovi ljkovi povećavaju sklonost ka krvavljenju – i kod majke i kod djeteta, a to može da izazove komplikacije u toku porođaja. Tuširanje mlakom vodom ne može da škodi, pa ga treba kombinovati sa antipireticima (lijekovi za sniženje temperature), pod uslovom da ne izaziva veću neprijatnost. U svakom slučaju, trudnica sa povišenom temperaturom treba da se javi ljekaru.

Dodir opasniji od kapljica

Uvriježeno je mišljenje da se virusne infekcije prenose samo kapljičnim putem. Većina virusa preživljava više od 24 sata na raznim površinama pa je, zapravo, prenos prljavim rukama veći izvor zaraze.

Češće pranje ruku i mijenjanje papirnih maramica (jedna maramica – za jednu upotrebu) je dobra metoda prevencije.

Antibiotici – da ili ne?

Čim osjete prve simptome prehlade, mnogi pacijenti samoinicijativno posežu za antibioticima. To je velika greška, s obzirom da antibiotici ne liječe virusne infekcije.

Mogu da djeluju samo na bakterije koje već normalno žive u flori sluzokože, pa se njihovim uzimanjem zapravo široko otvara put virusima. Zbog toga, drage buduće mame – držite se dalje od vaše kućne apoteke i ne preduzimajte ništa na svoju ruku.

Uvijek imajte na umu da to može da smeta bebi.

Šta ako dođe do komplikacija?

Glavna osobina virusa i infekcija koje izazivaju jeste da se uvijek šire, što znači da pogađaju respiratorni trakt od nosa do pluća. Na tom putu mogu da izazovu komplikacije – lakše ili teže.

Ali ako je u pitanju takva situacija, nemojte da se “igrate”. Adekvatno liječenje može da vam pruži isključivo ljekar. Jer, bilo kakva komplikacija je svojevrstan signal da vam je imunološki sistem u padu. Zato budite oprezni. Dodatno ugrožene grupe su pušači i hronični bolesnici.

Važno je odležati

Neophodno je da se virusna infekcija odleži. Zbog mehanizama odbrane koji se aktiviraju pri napadu izazivača bolesti i pada imuno sistema, potrebno je da se organizam odmori. Mirovanje je izuzetno važno jer se tako povećava protok krvi i smanjuje opterećenje cjelokupnog sistema. Prema tome, pidžama i udoban krevet, puno odmora i sna – bila bi jedina prava preporuka za vas.

Kako ojačati imuni sistem?

U svijetu se sprovodi savremena trokomponentna imuno dijeta, kojom se organizam lakše odupire infekcijama.

Evo šta je ponuđeno da se lakše odbranite od bolesti:

  • Uzimajte oligoelemente, na prvom mjestu cink. Njegovi resursi se brzo troše, pa ih treba blagovremeno dopuniti.
  • Svakodnevno konzumirajte propolis, kao potpuno prirodan proizvod, sa fantastično blagotvornim djejstvom.
  • Veoma važna komponenta su masne kiseline – omega 3 i omega 6, koje djeluju na odbrambene mogućnosti našeg organizma. Ali, ne treba zaboraviti ni dragocjeni učinak vitamina A i C.

Naravno, o svemu ovome ćete prvo da se posavjetujete sa vašim ljekarom.

Opšte preventivne mjere su da što više šetate na čistom vazduhu, da redovno provjetravate prostorije u kojima boravite, da se dovoljno odmarate, pravilno hranite, radite ono što vam prija i volite vašu bebu!

Izvor: Stetoskop.rs; Yumama.rs

 

 

Leave a Reply