Stijepović najavio tablet računare za sve učenike kao rješenje za teške torbe

tablet2Ministarstvo prosvjete namjerava da stvori uslove da svaki učeniku Crnoj Gori  ima tablet računar, koji bi nosio u školu umjesto knjiga, najavio je resorni ministar Slavoljub Stijepović.

“Pokušavamo da stvorimo uslove da imamo računara koliko i učenika”, kazao je ministar u četvrtak u parlamentu odgovarajući na poslaničko pitanje kada će u školama biti instalirani ormarići kako učenici ne bi nosili teške torbe.  “Do tada moramo da stvaramo uslove da se odlažu udžbenici.Prema riječima Stijepovića, od prvog do petog razreda je lakše organizovati ostavljanje knjiga u školu, a sa starijim je manje prostora za to.

Iz Ministarstva prosvjete je nedavno saopšteno da su spremni da izađu u susret svim školama koje imaju zahjev za nabavku ormarića u kojima bi djeca mogla da ostavljaju udžbenike.

Reformom obrazovanja, nošenja udžbenika trebalo bi da budu oslobođeni prvaci. Oni svoje knjige mogu da donose ponedjeljkom, a nose kući na kraju radne sedmice.

Dnevne novine Vijesti su prošle godine mjerile težinu školskih torbi za mališane drugog, trećeg i četvrtog razreda.

Vaga je pokazala da učenik drugog razreda težak 26 kilograma nosio torbu tešku tri kilograma i 600 grama, trećak koji ima 29 kilograma nosio je četiri i po kilograma, dok su leđa učenika koji pohađa četvrti razred, teškog 36 kilograma, bila opterećena sa 5 kilograma i sto grama.

Ljekari često upozoravaju da umor, bol u leđima i deformacije kičme najčešće posljedice teških školskih torbi.

Prema njihovim riječima, u najranijem školskom dobu razvijaju se leđni mišići zbog čega je važno izbjegavati loše navike koje bi mogle da prouzrokuju probleme u razvoju leđa i kičme.

U prilog tome govore i podaci da rezultati redovnih sistematskih pregleda posljednjih godina pokazuju na učestalu pojavu lošeg tjelesnog držanja, deformiteta kičmenog stuba i stopala, čemu doprinose i neodgovarajuće školske torbe i njihovo nepravilno nošenje.

Pedijatri pojašnjavaju i da većina djece koja polazi u školu još nema dovoljno jake mišiće kojima treba da nosi vlastito tijelo, a kamo li da ponesu i nekoliko kilograma knjiga i pribora.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply