Virusni meningitis

virusnimenNa pomen meningitisa u vrtićima roditelji se “smrznu”. Prijetnja djeluje zaista  zastrašujuće, kao i laička pojašnjenja o upali mozga. Težina bolesti, način liječenja i moguće posljedice u realnosti se bitno razlikuju s obzirom na uzroke meningitisa. Virusni meningitis manje je opasan, lako izlječiv, s rjeđim komplikacijama i uglavnom prolazi bez ikakvih posljedica.

Bez obzira na to, ne treba ga olako shvatiti. Kod djece su simptomi prilično teški i bolni, a s obzirom na to da se samo oni i liječe, potreban je oprez, nježnost i razumijevanje. Oko 70 odsto infekcija javlja se  kod djece mlađe od pet godina. Generalno ova bolest uglavnom pogađa populaciju mlađu od 30 godina i izuzetno je rijetka kod starijih.

Meningitis je upala moždanih ovojnica koja može biti uzrokovana virusima, bakterijama, parazitima i gljivicama, a može biti i neinfektivnog porijekla, na primjer od maligne i autoimune bolesti, nekih ljekova… Najčešći uzrok meningitisa su virusi, a bolest obilježava nagli početak – povišena tjelesna temperatura, glavobolja, ponekad uz mučninu i povraćanje, ukočenost vrata i nekada blaži poremećaj svijesti.

Virusni meningitis je obično blaža samoizlječiva bolest u trajanju od nekoliko dana, a hospitalizuju se samo teži oblici bolesti s potrebom simptomatske terapije.

Simptomi virusnog i bakterijskog meningitisa prvih dana su isti, ali se dijagnoza može potvrditi jedino tzv. “lumbalnom punkcijom”, analizom tečnosti u kojoj se nalazi mozak i kičmena moždina. U njoj se, u slučaju meningitisa, nalazi povišen broj leukocita. Mada se klinički virusni i bakterijski meningitis u početku ne mogu razlikovati, virusi i bakterije izazivaju različitu upalu na mjestu nastanka, s tim da bakterijska upala pravi znatno veća oštećenja tkiva, koja mogu biti i trajna.

Virusni meningitisi prolaze bez posljedica. U ljetnoj sezoni ih vjerovatno ima znatno više nego što ih ljekari dijagostifikuju ali prolaze bez posljedica nakon preležane viroze. Vezani su uz ljetne viruse koji izazivaju bolest sličnu gripi, sa ili bez proliva, s vrhuncem javljanja tokom jula i avgusta. Bolest se širi kao epidemija u kolektivima. U proljeće i ljeto i ranu jesen javlja se i meningitis koji prenose krpelji. Ostali virusi takođe mogu uzrokovati meningitis, ali znatno rjeđe.

Da li je virusni meningitis baš tako bezazlen? Tok svake bolesti, pa tako i virusnog meningitisa, zavisi od sopstvene snage i otpornosti osobe koja oboli. Nema komplikacija koje su vezane samo za uzrok – virus. Virus, međutim, može zahvatiti uz moždane ovojnice i sam mozak, kada se javlja slika meningoencefalitisa, s poremećajem svijesti koji može ići i do kome. Takav je tok bolesti izuzetno rijedak, kažu pedijatri.

Uzroci virusnog meningitisa mogu biti brojni, a najčešće je riječ o enterovirusima koji uz meningitis izazivaju niz bolesti tokom proljeća, ljeta i jeseni, u manjim ili većim epidemijama.

Riječ je o bolestima koje se prenose feko-oralnim putem (stolicom) i obično su vezane uz boravak pri stajaćim vodama. Najveći broj oboljelih bolesnika s enterovirusnim meningitisom su djeca, znatno rjeđe odrasli.

Simptomi meningitisa

Glavobolja – javlja se već na samom početku bolesti, ali je ona i popratna pojava brojnih viroza, upala i drugih bolesti koje napadaju djecu.

Povraćanje i mučnina – s obzirom na to da je najčešći uzročnik enterovirus koji se jako brzo umnožava u ćelijama tankoga crijeva.

Osjetljivost na svjetlost – može i ne mora pratiti glavobolju, ali je pojava fotofobije više nego dovoljan znak za sumnju na meningitis.

Ukočenost vrata i klonulost, ponekad i blaži poremećaj svijesti – Bol zadnje strane vrata onemogućava djetetu da pogleda u sopstveni stomak.

Temperatura – povišena temperatura takođe je prva odbrana organizma, prisutna i kod ove bolesti. Kao zaseban simptom ne govori mnogo.

Izvor: Moje zdravlje

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply