Kako otkriti urinarnu infekciju?

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Mother and ill daughterInfekcije urinarnog trakta (ITU) su česte infekcije u dječjem uzrastu, naročito u prve dvije godine života, i poslije respiratornih infekcija su najčešće.

Pod pojmom infekcije urinarnog trakta podrazumijevamo invaziju mikroba u tkivo urinarnih puteva čija je zajednička osobina prisustvo signifikantnog broja bakterija u urinu (više od 100.000/ml).

U većini slučajeva ova infekcija nastaje kao posljedica ascedentnog širenja bakterija porijeklom iz crijevnog trakta, a u momentu opale odbrambene sposobnosti organizma. Drugi prema učestalosti uzrok su anomalije urinarnog trakta kao što su VUR (vezikouretralni refluks)  i opstruktivne anomalije urinarnog trakta.

Ispoljavanje simptoma ITU zavisi od uzrasta i što je dijete mlađe simptomi su netipični, opšti. Dijete ima povišenu temperaturu koja može ići i do 40 stepeni, apatično je, nezadovoljno, gubi apetit, ponekad povraća. Prisutan je i neprijatan miris pelene.

U svakom slučaju, kod malog djeteta visoka temperatura uvijek pobuđuje sumnju na ITU i obavezno je odmah uzeti urin, odraditi običan, laboratorijski pregled urina i mikrobiološki pregled tj. urinokulturu. Iz „običnog „ nalaza urina čiji rezultat dobijamo već za par sati, pedijatar se može orjentisati da li se radi o ITU, i ako je predata urino kultura započinje terapiju antibiotikom za koji se zna da najbolje reaguje u ovakvim slučajevima. Kada bude gotov nalaz urino kulture astavlja se antibiotik po antibiogramu 10 dana.

S obzirom da postoji sumnja na anomaliju urinarnog trakta predlaže se dalje ispitivanje, tj. uključuje se pedijatar-nefrolog koji u zavisnosti od uzrasta i kliničke slike pravi plan za nefrološko ispitivanje. Kod svakog djeteta se obavlja rutinska kontrola urina i urino kultura jedna put mjesečno, narednih 6 mjeseci do godinu dana i obavezno pored toga u slučaju febrilnosti zbog tendencije ovih infekcija da se ponavljaju.

Sve ovo znači da ITU nije teško otkriti, već posle par sati od početka bolesti iz laboratorijskog pregleda urina možemo postaviti sumnju na infekciju, samim tim adekvatno liječiti i spriječiti dalekosežne posljedice na bubrezima ako se ove infekcije ne liječe.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. macence

    Postovana dr Vjera,

    Moje dijete je sa 7 mjeseci imalo ITU izazvanu esherijom. U Vasem tekstu me je najvise dojmio ovaj dio: “U većini slučajeva ova infekcija nastaje kao posljedica ascedentnog širenja bakterija porijeklom iz crijevnog trakta, a u momentu opale odbrambene sposobnosti organizma. Drugi prema učestalosti uzrok su anomalije urinarnog trakta kao što su VUR (vezikouretralni refluks) i opstruktivne anomalije urinarnog trakta.”
    Na zalost, ljekari prvo pretpostavljaju ovaj drugi uzrok, pa propisuju profilaxu – davanje antibiotika bebama. Da li je u slucaju kad je sve u redu sa urinarnim traktom profilaxa kontraproduktivna i da li je ona uopste korisna nakon sto je antibiotik terapija “ocistila” urin?

Leave a Reply