Trikovi za čišćenje

ciscenjeAko ste umorni od ribanja šporeta, posebno rerne, i to bez efekta ili ribanja kade koje nije “presudilo” žutim flekama od kamenca, postoje rješenja koja ne zahtijevaju snagu.

Čak i najgoru prljavštinu možete riješiti uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova. Na primjer, znamo da je teško držati oko baš na svemu što istovremeno radite u kuhinji i da se lako može dogoditi da vam ručak iskipi po cijelom špretu. Ostavite da se hrana ohladi (u suprotnom se možete samo opeći, a čišćenje će potrajati). Nanesite na šporet malo gela za mašinu za suđe ili dio tablete koji ste prethodno pomiješali s malo vode. Nemojte upotrebljavati običan deterdžent za posuđe jer ne može dobro ‘nagristi’ hranu i masnoću. Deterdžent ostavite na šporetu 15-ak minuta, a zatim vlažnim sunđerom ili ubrusom provjerite može li se brisanjem ukloniti sva masnoća. Ako ne ide dobro, dodajte još malo vode i pričekajte još 15-ak minuta.

Masne mrlje, mrvice i tvrdi tragovi hrane u rerni

Kada rešetke na šporetu ili u rerni postanu ružno masne, operite ih u mašini za suđe. Stavite ih na ciklus za pranje jako zaprljanih šerpi i lonaca, bez ostalog posuđa. Možete ih potopiti u sudoper (ili kadi) u vodi kojoj ste dodali gel za mašinu za posuđe ili prašak za veš. Dodajte 1/4 šoljice praška na vodu koja je dovoljna da ih pokrije. Ostavite pola sata, isperite i osušite.

Za tešku prljavštinu neka se rerna čisti sama. Treba vam sprej za čišćenje rerne. Zagrijte je na najnižoj temperaturi pa isključite. Stavite rešetke na stari peškir i poprskajte pa vratite u još toplu rerun na oko 30 minuta.

Masni elementi i vrata kuhinjskih ormarića

U bocu s raspršivačem stavite alkoholno sirće i malo destilovane vode. Koristite smjesu jednom sedmično. Poprskajte na mekanu krpu i obrišite ormariće. Nemojte time brisati porozne površine kao što je granit.

Možete koristiti i krpu s mikrovlaknima umočenu u deterdžent koji odmašćuje, npr. onaj za pranje posuđa, koji ste pomiješali s vodom.

Ono što se najčešće zaboravi: obvezno obrišite iznad frižidera i njegova vrata, gdje se često nakuplja mnogo masnih tragova.

Naslage sapunice na zidovima tuš-kabine ili kade

Pomiješajte 1/2 šoljice svježeg iscijeđenog soka od limuna, 1/2 šoljice alkoholnog sirćeta, 1/2 šoljice vode i 1/2 šoljice sode bikarbone. U to namočite krpu s mikrovlaknima kojom lagano očistite površine zaprljane sapunicom.

Jedna od opcija je i da upotrijebite neabrazivni sunđer za ribanje natopljenu u sredstvo za čišćenje kupatila.. Pustite da odstoji na staklu tuš-kabine ili na kadi 15-ak min prije nego što isperete.

Ako pređete sunđerom s malo sapuna i vode staklo tuš-kabine i kadu svaki put nakon pranja i tuširanja spriječićete nakupljanje sapunice, što će vas osloboditi čestog ribanja.

Tragovi kamenca zamaglili su zidove tuš-kabine ili začepili tuš

Da biste ponovno vidjeli kroz vrata, poprskajte ih alkoholnim sirćetom ili nekim proizvodom za uklanjanje kamenca i prebrišite krpom s mikrovlaknima. Ne koristite sunđere sa žicom jer one mogu da izgrebu staklo.

Kad operete staklo, nanesite tanki sloj tečnosti za namještaj s mirisom limuna ili voska za poliranje auta da biste zaštitili staklo od vode i spriječili skupljanje kamenca.

Da biste spriječili kamenac, obrišite zidove kabine nakon svakog tuširanja. Da biste očistili tuš bateriju ostavite je preko noći da se namače u alkoholnom sirćetu.

Prašnjavi lusteri i svjetiljke

Izvadite dio s tkaninom i usisajte usisavačem kojem ste smanjili snagu. Možete upotrijebiti i valjke s ljepljivom trakom.

Možete koristiti i vlažnu krpu s mikrovlaknima pa obrišite svaku sijalicu. Lustere od tkanine možete istuširati vrućom vodom, aliprije postavljanja nazad pazite da su suvi. Teške staklene kugle možete oprati u mašni za suđe, na ciklusu za pranje porculana.

Nježne nijanse tkanine ili stakla perite ručno blagim deterdžentom za pranje posuđa i osušite.

Tragovi grubog ribanja na porculanskom umivaoniku

Ako se bojite da ribate snažnije jer biste mogli izgrebati caklinu, upotrijebite blago neabrazivno sredstvo za pranje u prahu. Dobro namočite površinu koju treba oprati pa pospite vimom ili nanesite tečni vim i oribajte umivaonik krpom s mikrovlaknima.

Koristite sunđere s plastičnom “žičanom” površinom.

Za tešku prljavštine koristite kamen plovućac, izvanredno šuplju i sunđerastu stijenu, čija je gustina zbog mjehuraste strukture manja od gustine vode. Kamen i površina koju ribate moraju biti puno mokri da izbjegnete grebanje i morate vrlo nježno njime prelaziti preko zaprljane površine, bez pritiskanja.

Izvor: 24sata

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply