Za majke više djece i radnim stažom doživotna mjesečna naknada

majka i djecaUnija Slobodnih sindikata pripremila je izmjene zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojima je predviđeno da majke troje i više djece koje imaju najmanje 15 godina staža dobijaju doživotnu mjesečnu naknadu, ukoliko to žele, a ne nacionalnu penziju kako je ranije bilo planirano.

Izmjenama člana 57 definisano je da zaposlena žena koja rodi troje ili više djece i ima najmanje 25 godina staža ima pravo, da ukoliko to želi, dobija mjesečno naknadu u visini 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori. Isti iznos pripao bi i majkama četvoro ili više djece, a koje su ostvarile najmanje 15 godina radnog staža.

Unija će predlog izmjena i dopuna Zakona predstaviti na konferenciji Nužnost  izmjene penzijskog sistema• Zaštita materinstva i očuvanje stope nataliteta, koja će u petak 25. oktobra biti organizovana Upravi za imovinu u staroj zgradi Vlade.

U Crnoj Gori  skoro trećina žena ima troje djece, dok je sa četvoro i više živorođene djece 11 odsto žena, zvanični su podaci Monstata. Nijesu poznati statistički podaci o godinama staža kod žena u našoj zemlji.

Na konferenciji će biti predstavljeni i predlozi izmjena i dopuna Zakona 0 penzijskom i invalidskom osiguranju.

Unija predlaže da ubuduće muškarci stiču pravo na starosnu penziju kada navrše 65 godina, a žene 60, a imaju najmanje 15 godina penzijskog staža. Prema njihovom predlogu,  sa 55 godina života u penziju mogu ići muškarci koji imaju 40 godina staža, a žene sa 35 godina staža.

Aktuelni zakon PIO predviđa da se granica za starosnu penziju narednih godina konstantno povećava za po dva mjeseca godišnje za muškarce dok ne dođu do nivoa od 67 godina, na kojem će biti 2024. godine. Za žene je predviđeno da, takođe, idu u penziju sa 67 godina i za njih će se granica povećavati za tri mjeseca godišnje i na nivo koji je određen Zakonom doći će 2040. godine.

Unija predlaže i da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u bilo kojih uzastopnih 20 godina, koje su najpovoljnije za osiguranika. Njihov predlog je i da se godišnji lični koeficijent utvrđuje na osnovu zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u bilo kojih uzastopnih 20 godina, počev od 1. januara 1970. godine, koje su najpovoljnije za osiguranika, tako što se zarada, odnosno osnovica osiguranja utvrđena za te kalendarske godine podijeli sa prosječnom godišnjom zaradom u Republici za istu kalendarsku godinu.”.

Konkres Unije slobodnih sindikata je prije godinu usvojio rezolucije  o zaštiti materinstva i očuvanju stope nataliteta, kao i o nužnosti izmjene penzionog sistema, za koje će se zalagati narednih pet godina.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. snezab

    Mene zanima, ima li dio u zakonu koji se odnosi na majke koje nemaju min.staz od 15 god. Cini mi se da su one i njihova djeca, ni kriva ni duzna, diskriminisana od strane drzave. Ako grijesim voljela bih da neko to objasni. Hvala

Leave a Reply