U vrtiću u Donjoj Lastvi identifikovana šuga, uprava tvrdi da je pod kontrolom

sugaKod dvoje djece iz starije jaslične grupe u vrtićkoj jedinici u Donjoj Lastvi, javne predškolske ustanove Bambi iz Tivta,  prošle sedmice je uočeno parazitarno kožno oboljenje po imenu scabies, poznatijeg kao šuga.

Ovo oboljenje se prenosi dužim kontaktom sa oboljelim, kontaktom sa njegovom garderobom ili posteljinom, a simptomi su vidljive promjene na koži i učestali svrab.

Iz uprave JPU Bambi je  saopšteno da su preduzete sve potrebne mjere kako se oboljenje ne bi širilo.

„Djeca su došla iz roditeljskog doma sa tim simptomima i onda smo te dvije grupe dezinfikovali, asepsolom igračke i promjenjena je kompletna posteljina u obje grupe“, kazala je Radiju Tivat direktorica JPU Bambi Jasna Vujović.

Prema njenim riječima, u nedjelju su u vrtiću bili dvije medicinske sestre, dva vaspitača dvije čistačice i vešerka tako da je sve odrađeno da bi u ponedjeljak sve bilo čisto. Ona je istakla da se bolest ne prenosi putem igračaka i dodirom, a dobija se od šugave domaće životinje, psa ili mačke ili od prljavšine.

Dermatolog Jelka Milić kazala je da je šuga posljednjih godina stalno prisutna u društvu, a postupak njenog liječenja je vrlo jednostavan i učinkovit  ako se odradi propisno do kraja.

„Toga je uvijek bilo, posljednjih godina zabilježene su te epidemije ali to se vrlo efikasno liječi i oko toga ne treba da se diže velika panika. Generalno, bolest se liječi u okviru porodice, a vrtići su dobili uputstva kako će sprovoditi zaštitu. Apelovala bih na roditelje da, ukoliko primjete nešto sumnjivo na koži, to prijave pedijatru ili dermatologu”, kazala je ona.

Ona je navela da je jedan od simptoma uporan noćni svrab koji traje neko vrijeme mada postoje i pacijenti koji uopšte nemaju svrab, a mogu biti prenosioci tog oboljenja.

Oboljelima se preporučuje liječenje svih osoba koje su u kontaktu sa oboljelim, bez obzira da li i kod njih postoje promjene ili ne,  nanošenjem preparata na kožu čitavog tijela. Rublje, odjeća i posteljina se moraju otkuvati ili hemijski očistiti.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply